FRATTINI STIŽE U ZAGREB

Italija inicira deblokadu pregovora RH s EU

08.01.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska zaslužuje pomoć za ulazak u Europsku uniju 2010. godine, ali treba pokazati 'fleksibilnost' kako bi se postiglo dogovorno rješenje sa Slovenijom oko granice, izjavio je u četvrtak u Pragu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini

PRAG - "Hrvatska zaslužuje europsku pomoć da uđe u Europsku uniju što je prije moguće, moja je ideja da Hrvatska treba postati članicom 2010. godine, dakle vrlo skoro, ali da bi se to postiglo apsolutno je važno da Hrvatska bude fleksibilna u postizanju dogovornog rješenja graničnog pitanja sa Slovenijom", izjavio je Frattini, koji u Pragu sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Upitan je li svojim kolegama iznio inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog spora, Frattini je rekao da će o tome razgovarati sljedeći tjedan prilikom službenog posjeta Zagrebu.

"Ne, danas o tome nije bilo riječi. Početkom sljedećeg tjedna u Zagrebu ću razgovarati s hrvatskim premijerom (Ivom) Sanaderom, svojim kolegom (Gordanom) Jandrokovićem i predsjednikom (Stjepanom) Mesićem. Ponovit ću svoju ponudu da je Italija spremna pomoći, da može dati potporu, ali ono što je jako važno jest da Hrvatska i Slovenija postignu dogovor o granici", rekao je Frattini.

Frattini je odbio reći što će konkretno predložiti za rješavanje toga pitanja. "Ni u kojem slučaju ne mogu anticipirati, prvo institucionalni razgovori, a onda objavljivanje u medijima", rekao je Frattini.

Dodao je da je već razgovarao s novim slovenskim premijerom Borutom Pahorom, koji mu je rekao da namjerava razgovarati s hrvatskim kolegom Sanaderom kako bi se postigao načelni dogovor.

"Drugi važan sugovornik je Europska komisija, na Komisiji je da iznese prijedlog, a ne na zemljama članicama, one mogu pomoći ali ne mogu zamijeniti Komisiju", rekao je.

Tršćanski list Il Piccolo najavio je da će talijanski šef diplomacije danas u Pragu predstaviti inicijativu za rješavanje slovensko-hrvatskog graničnog spora zbog kojeg Ljubljana Zagrebu blokira pristupne pregovore s EU.

Slovenska državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova, Dragoljuba Benčina, nije željela komentirati izjavu češkog premijera Mireka Topolaneka koji je u srijedu u Bruxellesu rekao da bi dvije zemlje bilateralni granični prijepor trebale predati međunarodnom sudu ili arbitraži. "To ne bih komentirala, to ćemo još proučiti. Znamo da je širenje jedan od prioriteta češkog predsjedanja EU-om. Češka jako navija za Hrvatsku i zato ćemo morati naći zajednička rješenja", rekla je Benčina u Pragu slovenskim medijima.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je reagiralo na Topolanekovu ocjenu. Od Češke, kao predsjedateljice Unijom, očekuje se "objektivnost" u raspravi o širenju EU-a i razumijevanje za slovenska stajališta, objavio je slovenski MVP.

Frattini je krajem prosinca rekao da će Italija rado posredovati u sporu između Slovenije i Hrvatske "jer radi gospodarskih razloga ima interes održati dobre odnose s objema državama", te izrazio uvjerenje da će se spor sa Slovenijom riješiti uz malo dobre volje i da će Hrvatska u Europsku uniju ući već 2010. godine.

Talijanski šef diplomacije doputovat će u ponedjeljak u službeni posjet Hrvatskoj, prvi službeni posjet jednog šefa talijanske diplomacije od 2004. godine. Frattinijev domaćin bit će hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Šefa talijanske diplomacije također će primiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Luka Bebić

Očekuje se da će Frattini održati predavanje na Fakultetu političkih znanosti, a također je predviđen i njegov susret s talijanskom manjinom u Puli.

Tijekom njegova posjeta bit će potpisan Memorandum o suradnji vlada Hrvatske i Italije koji će biti okvir suradnje dviju država na svim područjima. Njime se predviđa uspostava koordinacijskog odbora sastavljenog od svih resornih ministara dviju zemalja koji bi se sastajao jednom godišnje.