TALIJANSKI VELEPOSLANIK NA KONZULTACIJAMA

Italija i Indija u diplomatskoj krizi

18.05.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Italija je odlučila pozvati svojeg veleposlanika u New Delhiju na konzultacije zbog slučaja dvojice talijanskih vojnika zadržanih u Indiji i optuženih da su u veljači ubili dva indijska ribara koje su smatrali piratima, objavilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova

'Talijanski veleposlanik u New Delhiju pozvan je u Rim na konzultacije glede afere s ribarima', objavilo je ministarstvo u kratkom priopćenju, ne dajući dodatna objašnjenja.

Krivično gonjeni zbog ubojstva, Massimiliano Latorre i Salvatore Girone smješteni su u pritvor u zatvoru u Trivandrumu u indijskoj državi Kerali.

Dva Talijana, vojnici pomorskih snaga prisutni kao čuvari zaduženi za sigurnost na tankeru radi sprečavanja napada pirata u Indijskom oceanu, optuženi su da su 15. veljače pucali na Selestiana Valentinea (45) i Ajesha Pinkyja (24).

U znak dobre volje, talijanska vlada isplatila je 144.000 eura odštete svakoj obitelji ribara.

No, zadnjih mjeseci ta je afera postala diplomatski problem jer Italija smatra da je do incidenta došlo u međunarodnim vodama te da stoga indijsko pravosuđe nije nadležno. New Delhi tvrdi naprotiv da te vode pripadaju državi Kerali.