IZBORI NA FACEBOOKU

Istrijani žele Pusićku, Zagrepčani protiv Bandića

16.12.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Nakon što smo u prethodna dva članka opisali ukupni poredak predsjedničkih kandidata, kao i dobne i spolne razlike u preferencijama kandidata, na red su došle regionalne razlike između korisnika Facebooka koji su svoj glas dali putem aplikacije Mnijenje

Naša domovina podijeljena je na dvadeset županija i grad Zagreb kao zaseban entitet. Zbog toga bi broja županija bilo previše dugo i zamorno opisivati ih zasebno te smo ih grupirali u pet regija: Grad Zagreb, Središnja, Istočna, Južna i Zapadna Hrvatska.

Grad Zagreb, iako zemljopisno pripada u Središnju Hrvatsku, zbog velikog broja članova iz Zagreba, analizirali smo zasebno. Dakako, u analizi rezultata iz Središnje Hrvatske izuzeti su rezultati Zagrepčana. Napominjemo da su u analizi uzete u obzir samo punoljetne osobe koje su dale glas.

Na razlike u ukupnom poretku u odnosu na stanje od prethodna dva dana nećemo se posebno osvrtati budući da nije došlo do značajnih pomaka u postocima i rangovima predsjedničkih kandidata. Vodeću poziciju zadržao je Ivo Josipović, a vrlo blizu su mu Vesna Pusić Milan Bandić. Listu kandidata s najvećim brojem glasova zatvara Nadan Vidošević

Popularnost kandidata po regijama

Glasovi zagrebačkih korisnika Facebooka vrlo su ujednačeno raspoređeni na pet kandidata. Prema zadnjim rezultatima među Zagrepčanima na Facebooku najbolje stoji Nadan Vidošević sa 16 posto glasova. Međutim, ovom su kandidatu prilično blizu Vesna Pusić, Ivo Josipović, Milan Bandić i Miroslav Tuđman. Razlika među njima manja je od tri posto te je teško predvidjeti tko će u Zagrebu na kraju odnijeti najviše glasova. Zanimljivo je da u usporedbi s ostalim regijama, grad Zagreb ima i najviše korisnika Facebooka koji ne bi glasovali ni za jednog kandidata.

Iako prema našim rezultatima u Zagrebu Milan Bandić nije na prvom mjestu, u ostatku središnje Hrvatske je sa 23 posto glasova u značajnom vodstvu u odnosu na ostale kandidate. Drugoplasirani Ivo Josipović ima pet posto manje glasova, a trećeplasirana Vesna Pusić deset posto glasova manje nego Milan Bandić. Izgleda da je zagrebački gradonačelnik ostavio bolji dojam na facebookovce u županijama oko Zagreba, nego u samom Zagrebu.

Ako krenemo na putovanje najvećom svjetskom društvenom mrežom prema istoku Hrvatske, otkrit ćemo nešto drukčiju priču. Raspodjela glasova predsjedničkih kandidatima je prilično neujednačena. Na prvom mjestu je Ivo Josipović s gotovo 17 posto glasova, dok drugo i treće mjesto dijele Milan Bandić i Nadan Vidošević. Donekle neočekivano, na četvrtom mjestu je Damir Kajin.

Korisnici Facebooka iz Zapadne Hrvatske koja obuhvaća Istru, Kvarner i Primorje, najskloniji su ideji da Hrvatsku u sljedećih pet godina predstavlja Vesna Pusić. Točnije, Vesna Pusić u toj je regiji pridobila četvrtinu glasova ispitanika. Na drugom mjestu, ovoga puta očekivano, no ipak nešto manje od Vesne Pusić, nalazi se Damir Kajin s više od 20 posto glasova. Od ostalih kandidata, jedino se Ivo Josipović sa 17 posto glasača može pohvaliti relativno dobrim uspjehom.

I dolazimo do Južne Hrvatske. Da se pita samo korisnike iz Dalmacije, predsjednik Hrvatske bio bi Ivo Josipović koji je dobio 20 posto glasova. Sa značajno manje glasova, slijede ga Milan Bandić i Nadan Vidošević sa 12 do 13 posto glasova. Kandidat HDZ-a, Andrija Hebrang je u usporedbi s drugim regijama, na jugu Hrvatske dobio najviše glasova. Dok u ostalim regijama ima manje od tri posto glasova, u Dalmaciji bi za njega glasovalo devet posto korisnika Facebooka.

Za razliku od većine provedenih anketa, aplikacija Mnijenje na Facebooku je prikupila i određen broj glasova iz dijaspore. Iako ih nema puno, tek tridestak, što ne omogućuje pouzdane zaključke, gotovo polovina bi ih glasovala za Miroslava Tuđmana, što nam daje naznaku ka sklonosti dijaspore kandidatima takozvane 'desne' orijentacije.