NEPOZNAT IDENTITET OSUMNJIČENIKA

Istražni zahtjev za ratni zločin u Erdutu

26.04.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podnijelo je istražnome sucu osječkoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv 62-godišnjega državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civila, izvijestilo je to odvjetništvo na internetskim stranicama ne navodeći identitet osumnjičenika

Neslužbeno se doznaje da je riječ o Boži Boliću

Kako u priopćenju za javnost navodi ŽDO, osnovano se sumnja da je 62-godišnjak od 22. studenoga 1991. do 22. rujna 1992. bio zapovjednik stanice milicije u Erdutu tijekom oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva i oružanih napada JNA na Republiku Hrvatsku. Osumnjičenika koji nije dostupan državnim tijelima RH tereti se da je, protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, nezakonito privodio, zatvarao i zlostavljao civile te izravno zapovjedio sebi podređenim pripadnicima milicije da čine ta kaznena djela.

Zbog zlostavljanja, nekoliko je osoba umrlo. Neki su civili predani paravojnim postrojbama Željka Ražnatovića Arkana, koje su ih pobile, a nekima se gubi trag. Tako je, nakon zlostavljanja u stanici milicije, ubijeno šestero civila, a posmrtni ostaci dvoje još nisu pronađeni. Nakon zlostavljanja i predaje Arkanovim postrojbama ubijeno je četvero civila, a još ih je troje fizički zlostavljano bejzbolskom palicom, kundakom i kliještima, navodi ŽDO.