broj mrtvih raste

Istraživanje pokazalo da je Švedska daleko od kolektivnog imuniteta

20.05.2020 u 23:18

Bionic
Reading

Švedsko istraživanje pokazalo je kako je do kraja travnja samo 7,3 posto stanovnika Stockholma razvilo antitijela na koronavirus, što bi moglo pojačati bojazni da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta

Tu je strategiju zagovarao glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mjere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mjere i karantenu.

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći dio Europe bio zatvoren. Broj mrtvih od covida-19 je u Švedskoj mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj je pao za trećinu otkad je krajem travnja imao svoj vrhunac, a zdravstvene vlasti tvrde da epidemija usporava. No Švedska je u posljednjih sedam dana zabilježila najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Europi.

Istraživanjem o antitijelima htjelo se utvrditi postoji li potencijal za kolektivni imunitet, odnosno je li dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi se zaraza prestala širiti.

Švedska zdravstvena agencija u srijedu je rekla da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stockholma zaražena, objasnivši kako je studija provedena prije puno vremena te se bolest u međuvremenu još proširila.

„Malo je manje nego što smo očekivali, no ne puno, možda za jedan do dva postotna boda“, kazao je Tegnell.

No, koncept kolektivnog imuniteta nije još ispitan u slučaju koronavirusa te se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.

  • +2
Švedska u doba pandemije Izvor: EPA-EFE / Autor: JOHAN NILSSON

Istraživanje je rađeno na temelju 1,1 tisuća testova iz cijele Švedske, a objavljene su samo brojke za prijestolnicu. 

Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije usporiti širenje virusa kako ne bi preplavio zdravstveni sustav, no ne i potpuno ga suzbiti. 

Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpune karantene kako bi spriječile izloženost virusa dolaze u opasnost ponovnih izbijanja zaraze. 

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je države da se ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, odnosno "imuniteta krda". Prošli tjedan je objavila da su svjetska istraživanja pokazala da su antitijela pronađena u samo između 1 i 10 posto populacije, što se poklapa s nedavnim rezultatima u Španjolskoj i Francuskoj. 

Među kritičarima pristupa svoje države je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na sveučilištu u Uppsali koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta „opasan i nerealan“ u slučaju covida-19.

„Mislim da je imunitet krda daleko od nas, ako ga ikad i postignemo“, rekao je za Reuters nakon objave rezultata istraživanja. 

U Švedskoj je trenutno zaraženo više od 30 tisuća ljudi, a preminulo je njih 3831, što je tri puta više od zbroja smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu.