PROMOCIJA PLUS ZA RTL

Istraživanje o referendumu: Većina građana protiv Vladine mirovinske reforme

10.05.2019 u 21:45

Bionic
Reading

Iako još uvijek nije poznato hoće li sindikati okupljeni u inicijativi '67 je previše' prikupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o dobi umirovljenja, istraživanje RTL-a u suradnji s Promocijom plus pokazuje što bi se moglo dogoditi ako se referendum doista raspiše. Rezultati pokazuju da većina građana izašla na referendum, točnije njih 54,4 posto, dok referendumu ne bi pristupilo njih 37,5 posto. Čak 8,1 posto građana još uvijek ne zna bi li pristupilo referendumu ili to ne bi učinilo

Većina njih, 57,1 posto, opredijelila se za promjenu postojećeg zakona prema kojem bi se u punu mirovinu išlo s 67 godina - oni podržavaju sindikalni smjer, izvještava RTL.

Protiv promjene je 25,3 posto ispitanika, odnosno toliko ih podržava reformu Vlade koja pokušava smanjiti ogromnu proračunsku rupu koja nastaje jer se više isplaćuje nego uplaćuje u mirovinski sustav.

Oko 13,2 posto građana još uvijek ne zna koju stranu zauzeti.

Razlozi onih koji su za: njih 60,4 posto smatra da je previše raditi do 67. godine te da je novi zakon nepravedan prema mladima.

  • +25
Potpisivanje za referendum '67 je previše' Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Neki i smatraju da živimo kraće u Hrvatskoj nego u zemljama u kojima se radi do 67 godine.

Oni pak koji su protiv, drže kako trebamo više raditi ako želimo veće mirovine te da ima poslova koji se mogu raditi do 67 godine a neki drže i da je sindikalna akcija čista politika a ne borba za radnike.