AMNESTY TRAŽI

Istražiti priznanja Georgea Busha o mučenjima

12.11.2010 u 15:04

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) zatražila je od SAD-a da se istraže izjave bivšega američkog predsjednika Georgea W. Busha u memoarskoj knjizi 'Decision Points' i u promotivnim intervjuima knjige gdje je priznao da je naredio mučenje zatočenika optuženima za terorizam

‘Prema međunarodnom pravu, priznanje Georgea W. Busha da je naredio mučenja zatvorenika dovoljno je da se vladu SAD-a prisili da te navode ispitaja i, ako su istinite, sudi bivšem predsjedniku’, kazao je generalni direktor AI-a Claudio Cordone.

U memoarima, kao i u brojnim nastupima posljednjih dana, Bush je priznao da je svjestan prakticiranja metoda mučenja, ali i da je to bilo nužno kako bi se dobile informacije 'visokog rizika' kako bi se sačuvali životi američkih vojnika i građana.
Među tehnikama koje je spomenuo je i ona poznata kao waterboarding kojom se utapanjem simulira smrt gušenjem zatočenika i do 80 puta.

Točnije, Bush navodi praksu nad zatvorenikom Abu Zubajdahom, zatvorenom od travnja 2002. do rujna 2006. i Džalidom Šeijom Mohamedom, uhapšenom u Pakistanu u ožujku 2003. Oboje su prebačeni u vojni logor Guantanamo na Kubi gdje su mučeni tom metodom, kao i nemogućnošću spavanja, dugotrajnom golotinjom, izloženošću niskim temperaturama i batinjanjem.

'Nitko tko je uključen u ovakva mučenja ne smije pobjeći ruci pravde i to uključuje bivšeg predsjednika Busha', kazao je Cordone dodajući da ako SAD odbija provesti istragu tu dužnost moraju preuzeti druge zemlje. U tom smislu, Cordone je kazao da eventualna nevoljkost SAD-a da istraži Busha i druge odgovorne za mučenja značilo bi odluku da se međunarodnoj zajednici ne polože račune.