GRAĐANIMA DOSTA

Istrani masovno ustali protiv 'nove' Hitne

29.11.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Nakon što su ovog vikenda građani Pazina, na poziv djelatnika tamošnje Hitne medicinske pomoći, organizirali potpisivanje peticije u svom gradu i okolnim općinama, online peticiji 'Hitna je bitna!' pridružila su se još dva istarska grada - Labin i Poreč

'U novom ustroju hitne pomoći djelatnici ne mogu jamčiti sigurnost građana iposjetitelja Pazinštine. Naime, plan koji je bio napravljen 2008. na 2009.predviđao je hitni izvanbolnički prijem u Pazinu, a po novompredviđen je u Umagu. Osim toga, uz tim T1 koji čineliječnik, medicinska sestra ili tehničar i vozač, tražimo i dodatni tim T2koji bi činili medicinska sestra i vozač', objašnjava dr. Ivor Ković, donedavni voditelj pazinske službe Hitne medicinske pomoći, koji je odstupio sa šefovskog mjesta upravo zbog reorganizacije.

Po prijedlogu koji je obrazložio, 'jedan tim s liječnikom bio bi dostupan kroz 24 sata', no i navodi ideju po kojoj bi, zapravo, Pazin imao dva tima T2 s jednim liječnikom koji bi bio 'klizan'.

'U puno slučajeva liječnik može pacijenta zbrinuti i stabilizirati, ali nije nužno da ide s njim, na primjer, u Pulu. Dok je taj pacijent s timom T2, dakle educiranom sestrom i vozačem, na putu za Pulu, isti liječnik može izaći na teren s drugim timom T2. To je model koji postoji u svijetu', veli dr. Ković.

Upozorava i kako je nedavno sklopljen sporazum između Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu o tzv. istarskom modelu Hitne pomoći zapravo 'mazanje očiju', jer im se predlaže zapošljavanje dviju medicinskih sestara, a za uvijek prisutan tim T2 potrebno ih je pet i, naravno, isto toliko vozača. Napominje i kako je izvanbolnički prijem uvijek bio od struke predlagan upravo u Pazinu, jer se polazilo od toga da mora biti na strateškim mjestima.

Upravo su stoga djelatnici porečke HMP, njih 15, zaključili kako Sporazum o međusobnoj suradnji između županijskog Zavoda za hitnu medicinu, Istarskih domova zdravlja i Istarske županije nije ni blizu onoga što su HMP i Grad Poreč tražili od županije. Ustrajni su u prijedlogu da se ekipiranost nadopuni drugim timom T1, a minimalno timom T2.

Istarski model je korektiv reforme

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja, dr. Ante Ivančić smatra da sporazum predviđa usku suradnju saniteta i Hitne medicinske pomoći, što je, po njemu, bit reforme.

'Sporazum je korektiv nastalog stanja, jer ono što je bilo jedna služba, razdijeljeno je na četiri: hitnu medicinu, sanitetski prijevoz, centre obiteljske medicine i turističke ambulante. Dosad je to bilo objedinjeno i time i najracionalnije. Sigurno da to nije bio savršen model, no funkcionirao je 35-40 godina. Reformom se taj sistem ruši, tako reći, preko noći, a da se u biti nije pitala niti regionalna zajednica niti struka. Problem je što četiri odvojene službe koštaju više, ali podsjećam da Hitna medicinska pomoć nikad nije bila upitna i uvijek je radila svoj posao. Sad imamo situaciju da svi hoće 'staru Hitnu' i istarski je model  kompromis', objašnjava dr. Ivančić.

'Ako novca ima, bit će i timova koliko god treba, no sve to se događa u jednom od financijski najtežih momenata, pa je Istarska županija, koja stoji iza novog modela, zaključila da se ide na ono što bi se moglo financirati', kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Na HMP Poreč radi i dalje pet timova T1, što znači pet liječnika, isto toliko sestara i vozača, a noću radi još jedna sestra, odnosno medicinski tehničar iz Istarskih domova zdravlja kako vrata ne bi bila zaključana, upozoravaju djelatnici. Navode i kako su od početka studenog organizirali pripravnost liječnika i vozača, iako su dobili naputak iz Zavoda da se pripravnosti ne mogu plaćati. Napominju da su liječnici i vozači nakon odrađene redovne smjene u svoje slobodno vrijeme u pripravnosti.

Djelatnici porečke Hitne smatraju da je sanitetski prijevoz Doma zdravlja, koji radi samo danju i povremeno bi obavljao dogovoren prijevoz za potrebe HMP, improvizacija Sporazuma.

'Noću ne postoji pripravnost takvih timova sanitetskog prijevoza, koji ustvari pravno ni organizacijski nisu timovi T2 Hitne pomoći. U stvarnoj mreži HMP u Hrvatskoj pravi timovi T2 obavljaju svoj posao danju i noću, 24 sata dnevno i samo za potrebe svoje službe, tako da su uvijek dostupni', ističu djelatnici Hitne. Istodobno traže trajno i kvalitetno rješenje organizacije HMP na zadovoljstvo pacijenata.

Online peticiju http://peticija.hitna-pazin.org/ potpisalo je 3.900 osoba, a prema posljednjim informacijama na terenu je skupljeno još 2.200 potpisa. Organizatori očekuju da će do 3. prosinca skupiti 10.000 potpisa

Osim Pazina i Labina, potpisivanje peticije starta i u Poreču, pa svi koji je žele, a nisu online, mogu je do 14 sati potpisati u prostorima Centra za građanske inicijative. Od srijede će volonteri CGI-ja 'dežurati' u vremenu od 10 do 14 sati na tržnici, Trgu slobode i kod porečkog Doma zdravlja.