POSAO U FUKUSHIMI

Istraga zbog zataškavanja ozračenosti radnika

24.07.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Japanski ministar rada u utorak je najavio otvaranje istrage o izloženosti radnika tvornice u Fukushimi radijaciji, nakon objavljivanja članaka u kojima je kooperant koji je radio na oštećenoj nuklearnoj centrali navodno nagovarao radnike da varaju u vezi s razinom zračenja kojemu su bili izloženi, najvjerojatnije zato da ne bi izgubio posao

'Ako je to istina, čitav sustav kontrole izloženosti radnika radijaciji bit će doveden u pitanje', rekao je Yoko Komiyama na konferenciji za novinare.

Ministar je od svojih službi zatražio da se pokrene istraga o napisima u novinama te da se istraže uvjeti u kojima je provođena kontrola radioaktivnosti na zaposlenicima nuklearne centrale Fukushima Daiichi.

Kako je naveo dnevni list Asahi Shimbun i drugi japanski mediji, direktor građevinske tvrtke Build-Up zatražio je u prosincu od desetak radnika da dozimetre što su ih nosili radi mjerenja ukupne radioaktivnosti kojoj su bili izloženi stave u olovno kućište dok borave u najozračenijim dijelovima oštećene centrale, jer bi inače brzo dostigli dopuštenu godišnju granicu od 50 milisiverta. Na taj je način želio postići da prijavljene vrijednosti budu niže od stvarnih kako bi tvrtka mogla nastaviti posao u centrali, izvješćuju glasila.

Radnici su u centrali radili četiri mjeseca, od prosinca 2011. do ožujka 2012., dodaje agencija Kyodo News.

Nuklearna centrala Fukushima Daiichi oštećena je u ožujku prošle godine u razornom potresu snage 9 stupnjeva i tsunamiju koji je uslijedio.