REGIONALNI PROBLEM

Istraga u Hypu obuhvaća 75 slučajeva

23.06.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Gottwald Kranebitter, predsjednik uprave Hypo Alpe Adria Group, izjavio je u utorak medijima u Mostaru da je istragom unutar ove banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja na području jugoistoka Europe te da su najveći broj slučajeva preuzele sudske vlasti u Austriji

'Postoji jedan veći broj slučajeva u cijeloj regiji koji istražujemo, a to provjerava jedan veći broj odvjetnika i istražitelja. Ono što vam sada mogu reći je da postoji otprilike 75 slučajeva koji su istraženi, a značajan broj je otišao javnom tužitelju', rekao je Gottwald Kranebitter

Predsjednik uprave Hypo banke je s dijelom uprave iz Klagenfurta posjetio BiH i razgovarao s predstavnicima podružnice te vlastima u toj zemlji.

Dodao je da razlozi za probleme koji su nastali u grupaciji Hypo banke nisu isključivo vezani za rizične kreditne plasmane ili plaćanja provizija.

'Razlozi za probleme koji su se pojavili u grupi su različiti. Na prvome mjestu to je bila agresivna politika širenja, upravljanje rizicima nije bilo odgovarajuće, a dakako tu su bili i veliki problemi sa zastojem u gospodarstvu', rekao je on.

Kranebitter je dodao da je glavna zadaća nove uprave stvoriti uvjete za opreznije poslovanje.

Potvrdio je da je banka u razdoblju restrukturiranja koje se vodi pred Europskom komisijom te da država Austrija kani u sljedećih četiri do pet godina prodati dijelove banke.