POTRESI U HDZ-U

Istraga protiv Sanadera spasit će Kalmetu?

02.12.2009 u 07:43

Bionic
Reading

Ako i Božidar Kalmeta napusti Vladu, idući korak bit će prijevremeni izbori, strahuju u HDZ-u te dodaju da je već na meti i ministrica Marina Matulović-Dropulić. Spas za Kalmetu vide u pokretanju istrage protiv Sanadera, piše Novi list

Dok ministar Božidar Kalmeta gotovo svakodnevno preko medija poručuje da mu ne pada na pamet ponuditi ostavku, premijerka Jadranka Kosor već nekoliko dana ističe da odluku o njegovoj budućnosti tek treba donijeti. Tako je i jučer izbjegla odgovor na pitanje treba li Kalmeta dati ostavku i ponovila je da se u Vladi o svemu razgovara i 'dogovaramo ono što je najbolje za Hrvatsku'.

Iza te pitijske rečenice krije se prava drama u vladajućem HDZ-u zato što su u vrhu stranke svjesni da nijedno rješenje nije dobro. Većina sugovornika novinara Novog lista iz vodstva HDZ-a svjesna je da će Kalmetu biti vrlo teško braniti u parlamentu, ali i u hrvatskoj javnosti, s obzirom na to da je on kao ministar u najmanju ruku odgovoran zato što nije uspostavio sustav koji bi i bez njegovog znanja i intervencije spriječio malverzacije u HAC-u.

Prstom u Sanadera upiru svi

Naravno da je nemoguće da su se Prskalo, Lovrinčević i ostali usudilikrasti iz državnog proračuna pred nosom Vlade. Ali možda je netko bioiznad Kalmete, recimo Sanader. Sve vodi prema glavi, tek pet mjesecinakon Sanaderove ostavke u bivšeg lidera upiru prstom i njegovidojučerašnji suradnici.

'Kalmeta svakako može biti odgovoran zato što je propustio nadzirati događaje u državnom poduzeću koje spada u njegov resor, ali to ne znači da je sudjelovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama. Ako ode zbog HAC-a, ispast će kao da priznajemo da je njegova krivnja ista kao i krivnja pritvorenih bivših direktora', kazao je jedan član predsjedništva HDZ-a, otkrivajući tako prvu dvojbu s kojom se stranka ovih dana suočava.

Još ih više muči pitanje tko je sljedeći i je li moguće zaustaviti osipanje Vlade ako Kalmeta ode, bilo dragovoljno, bilo da ga premijerka razriješi dužnosti.

Za razliku od slučaja bivšeg potpredsjednika Damira Polančeca kad je većina brzo digla ruke od njega i odahnula nakon ponuđene ostavke, kad je riječ o Kalmeti, njega se u HDZ-u ne promatra samo kao još jednog ministra na odlasku, već kao prijelomnicu za budućnost stranke.

'Jasno je da su naši ministri na odstrelu. Ostali smo već bez resora policije, pravosuđa i gospodarstva, iako se sada vidi da ni Berislav Rončević ni Ana Lovrin, a zasad ni Damir Polančec nisu bili krivi za ono za što ih se teretilo. Zato premijerka ovo sada mora energično zaustaviti. Ako i Kalmeta napusti Vladu, idući korak bit će prijevremeni izbori, a naš cilj mora biti, zajedno s koalicijskim partnerima, očuvanje Vlade, što je i interes Hrvatske', kaže naš drugi sugovornik iz vrha HDZ-a koji zabrinuto ističe da se prateći medije ovih dana već može nazrijeti tko je sljedeći ministar na meti.

'Jasno da je iduća Marina Matulović-Dropulić kojoj jedne dnevne novine već pripisuju guranje određenih ljudi unutra HAC-a. Žena je 30 godina u poslu, 20 godina se bavi politikom i morala je upoznati mnoštvo ljudi, bili joj dragi ili ne. Hoće li nas sada progoniti i zato što se neki od naših poznanika krivo parkirao', otkriva svoju zebnju jedan član Vlade. No, i odlučni Kalmetini zaštitnici u stranačkom vrhu znaju kako teško mogu zaustaviti tijek događaja nakon odlaska Ive Sanadera koji ima svoju unutarnju dinamiku i na koji vladajuća stranka ne može utjecati.

'Prilaze nam SDP-ovci i cinično govore da ruše jednog po jednog ministra. To mora stati. Jednom mora biti kraj. Ne mogu nas rušiti kao domino. Ali ne možemo ni reći evo sad neka ide Kalmeta, a onda je kraj', očajan je zbog nemoći da HDZ izađe iz defenzive visoki dužnosnik stranke.

Koliko god to paradoksalno zvučalo, iz usta nekog HDZ-ovca za tu bi stranku, razmišljaju već pojedini istaknuti članovi, možda najelegantnije rješenje bilo kad bi se sve istrage usmjerile prema Ivi Sanaderu, donedavnom neprikosnovenom šefu i stranke i Vlade.

Možda bi se tako Vlada mogla vratiti u normalan kolosijek i ministri bi se nesmetano počeli baviti svojim poslom. Naši sugovornici iz Vlade frustrirani su zbog činjenice da se od Sanaderova odlaska govori samo o aferama i pravosudnim akcijama te o Vladinim reakcijama na njih.

'Izgleda da Vlada samo smišlja kako odgovoriti na istragu protiv nekoga u državnoj upravi, kao da ništa drugo ne radi. U javnosti postoji samo premijerka, a ispada da će i ona izgubiti popularnost i da će prosuti sve što je skupljala u pet mjeseci ako ne žrtvuje Kalmetu. Ne može tu biti dobrog rješenja', zaključuje jedan ministar.