obiteljsko nasilje

Istraga protiv Kaštelanina koji je nožem i plinskom bocom prijetio policiji

16.04.2019 u 15:43

Bionic
Reading

Splitsko tužiteljstvo u utorak je ispitalo i pokrenulo istragu protiv 53-godišnjeg Kaštelanina koji je u petak, nakon što je policija intervenirala u njegovu stanu po prijavi zbog nasilja u obitelji, u prisutnosti maloljetne kćeri te sina kuhinjskim nožem, potom i eksplozijom plinske boce prijetio smrću policajcima, a žalit će se na sudsku odluku kojom je uz mjere opreza pušten da se brani sa slobode

Tog muškarca iz Kaštel Lukšića splitsko Općinsko državno odvjetništvo sumnjiči za četiri kaznena djela - prisilu prema službenoj osobi, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, povredu djetetovih prava te prijetnje.

On je, tvrdi tužiteljstvo, 12. travnja u 21,30 sati po dolasku policije koja ga je došla uhititi po prijavi za nasilje u obitelji, u svom stanu u prisutnosti maloljetne kćeri s kuhinjskim nožem u ruci krenuo prema policajcima prijeteći im da će ih ubiti. Kada je između njega i policije stao njegov sin, on je uzeo plinsku bocu i odvrnuo sigurnosni ventil.

U kaznenoj prijavi stoji da je ispuštao plin iz boce prema policajcima te tražeći upaljač vikao da će ih sve dignuti u zrak, kao i zgradu.

Policajci su potom izašli iz njegova stana, a on se zaključao u njemu zajedno s maloljetnom kćeri te sinom, te evakuirali stanare iz te zgrade

Nakon što tijekom noći nisu u razgovoru s njim uspjeli ga nagovoriti da im se preda i prekine s prijetnjama, policajci iduće jutro oko 4 sata provalili u stan i svladali nasilnika te ga priveli, a zbog vrijeđanja su priveli o njegova 21-godišnjeg sina.

S prijetnjama je nastavio i u policijskoj postaji, gdje je policajcima govorio kako će im u postaji doći naoružan bombama i kalašnjikovom te da će ih sve dići u zrak.

Iako je Općinsko državno odvjetništvo za njega predložilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao nastaviti s počinjenjem kaznenih djela, sudac istrage Županijskog suda ga je pustio da se brani sa slobode, odredivši mu mjeru opreza redovnog javljanja policiji dva puta tjedno.

Splitsko tužiteljstvo najavilo je da će se žaliti na takvu odluku suca istrage.