KORUPCIJA

Istraga protiv dubrovačkih sudaca zbog Vrtova sunca

24.12.2008 u 13:53

Bionic
Reading

Pokrenuta je istraga protiv dvojice dubrovačkih sudaca Pere Miloglava i Ive Besjedice zbog sumnje da su u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje nezakonito upisali vlasništvo nad zemljištem Vrtovi sunca u Orašcu, vrijednog više od 151 milijun kuna

Sedam mjeseci nakon kaznene prijave dubrovačke policije pokrenuta je istraga koja će se voditi na zagrebačkom Županijskom sudu na koji je predmet prebačen iz Splita jer je osumnjičeni Miloglav u prijateljskim odnosima s više splitskih sudaca još iz vremena kada su zajedno radili na tamošnjem bivšem Vojnom sudu.

Besjedica se kroz slučaj Vrtovi sunca provlači od 1998. kada je radio kao sudac zemljišnoknjižnog odjela, pa sve do 2007. kada je bio predsjednik dubrovačkog Općinskog suda. Vićanu je, navodno, još 1998. omogućio da u ime tvrtke Dubrovačko primorje upiše vlasništvo na više od 153.000 kvadrata neprocijenjenog zemljišta, odnosno na svu zemlju koju je to poduzeće koristilo prije pretvorbe. Na taj je način Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) oštećen za oko 151 milijun kuna, jer je Dubrovačko primorje kasnije sklopilo više ugovora o prodaji tog zemljišta.

Devet godina kasnije, u prosincu 2007., Besjedica je odbio prijedlog Fonda da se na sporno zemljište u Orašcu stavi zabrana spora. Ipak, Županijski sud tu je odluku promijenio, nakon čega je tadašnji predsjednik tog suda Miloglav navodno od nekih sudaca tražio da potvrde Besjedičinu odluku.

Tom je izmijenjenom odlukom omogućeno skidanje tzv. plombe sa zemljišta, iako je HFP pokrenuo spor oko vlasništva, a novom vlasniku je omogućeno da digne hipotekarni kredit od 120 milijuna eura te da se od tog kredita tvrtki Konel isplati 12 milijuna kuna za obavljene građevinske radove.

Protiv vlasnika te tvrtke Antuna Kralja i njegov sin Antoana te Vićana provest će se istraga zbog sumnje da su dvojicu sudaca poticali na zloporabu položaja.
Protiv oca i sina Kralj od ranije se vodi istraga zbog korupcije i zlouporaba u slučaju Pet zvjezdica.

Usporedo s predistragom u slučaju Vrtovi sunca Državno odvjetništvo RH nagodilo se s poduzetnikom iz Velike Gorice Josipom Kordićem koji je od Vićana kupio zemljište navodno za 13,5 milijuna eura. Da bi konačno postao zakonit vlasnik zemljišta Kordić je državi platio još 19 milijuna eura.