POGODOVANJE ZATVORENICIMA

Istraga protiv bivšeg šefa zatvora u Lepoglavi

11.05.2009 u 21:16

Bionic
Reading

USKOK je zagrebačkome Županijskom sudu podnio istražni zahtjev protiv smijenjenog ravnatelja Kaznionice u Lepoglavi Stjepana Loparića, njegova pomoćnika Nevena Putara i načelnika Odjela tretmana jer su zatvorenicima omogućavali da se koriste raznim pogodnostima, poput premještaja u poluotvorene odjele, slobodne vikende i posjete

ZAGREB - USKOK trojicu osumnjičenika u dobi od 49, 47 i 44 godine tereti za nekoliko kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene isprave.

Prvoosumnjičeni kao upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i drugoosumnjičeni kao njegov pomoćnik od kolovoza 2006. do listopada 2008. u dogovoru su više puta omogućili pogodnosti zatvorenicima koji nisu ispunjavali uvjete, pri čemu su najmanje četiri puta zatvorenicima omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele, navodi USKOK.

Jednom zatvoreniku omogućili su i slobodne vikende jedanput na mjesec tijekom kojih je odlazio u mjesto prebivališta tako što su službenici naredili da mu promijeni ocjenu "uspješan" u "naročito uspješan".

Istom zatvoreniku omogućili su i 85 izvanrednih posjeta u radne dane iako posjetitelji nisu bili upisani kao redoviti, telefoniranje izvan radnog vremena propisanog rasporedom te 26 izlazaka i povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage.

Načelnika Odjela tretmana tereti se da je u dogovoru s Loparićem jednom zatvoreniku odobrio izvanredni petodnevni izlazak iako nije ispunjavao sigurnosne uvjete.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović lani je u studenom podnio kaznenu prijavu protiv Loparića i njegova pomoćnika Putara zbog niza zloporaba i pogodovanja zatvorenicima, među kojima je i Hrvoje Petrač, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina Vladimira Zagorca.