NAPAD U SARAJEVU

Istraga o vehabijama širi se na Hrvatsku i Srbiju!

15.11.2011 u 12:11

Bionic
Reading

U istragu o terorističkom napadu na američko veleposlanstvo u Sarajevu, što ga je krajem listopada počinio Mevlid Jašarević, uključene su i policijske službe Hrvatske i Srbije, izjavio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović

'U posljednjih petnaest dana obavili smo niz radnji i konzultacija unutar BiH, kao i s našim susjedima Srbijom i Hrvatskom', izjavio je Ahmetović, kako ga u utorak citira sarajevsko Oslobođenje. Dodao je da trenutačna istraga koju provodi Tužiteljstvo BiH ima za cilj cjelovito rasvjetljavanje okolnosti pod kojima se dogodio napad.

Ahmetović je najavio i da će u cilju učinkovitije borbe protiv mogućeg islamskog terorizma sigurnosne službe u BiH sačiniti jedinstven registar sumnjivih osoba.

Različite sigurnosne agencije u toj zemlji dosad su raspolagale različitim popisima mogućih sumnjivaca, što je otežavalo praćenje njihova djelovanja.

Zbog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu dosad su uz Mevlida Jašarevića (23) uhićene još tri osobe kojima je odmah određen pritvor. Posljednji je uhićen i pritvoren Emrah Fojnica, jer je policija tijekom pretrage u selu Gornja Maoča u kojemu je jedno od sjedišta vehabijske zajednice u BiH pronašla oružje uz koje je bila i Fojnicina osobna iskaznica.

Oslobođenje prenosi da je Fojnica ranije prijetio novinaru tog lista Esadu Hećimoviću, koji je u nizu članaka upozoravao na opasnost od djelovanja vehabijskog pokreta.

Iz Fojnicinog profila na društvenoj mreži Facebook razvidno je i to da je on povezan s Egipćaninom Imadom al Misrijem, koji je jedno vrijeme bio vođa vehabijske zajednice u BiH, prije nego je 2001. godine uhićen i deportiran.

Dnevni avaz u utorak prenosi da su agenti američkog Federalnog istražnog ureda (FBI) tijekom boravka u BiH pokušali razgovarati sa svom četvoricom koji se terete za napad na veleposlanstvo SAD-a.

Odvjetnik Idriz Kamenica, koji zastupa Muniba Ahmetspahića, osumnjičenog za pomaganje napadaču Jašareviću, potvrdio je da su agenti FBI-ja uputili zahtjev za ispitivanje njegova branjenika preko državnog tužitelja Dubravka Čampare koji vodi istragu o cijelom slučaju.

'Odbio sam jer to smatram izravnim miješanjem u suverenitet BiH. Nakon toga više se nisu usuđivali tražiti razgovor s Ahmetspahićem', kazao je Kamenica. Ocijenio je da se istraga sada širi te da vjerojatno neće biti brzo završena. 'Njezino okončanje može se očekivati u zakonskom roku od šest mjeseci', drži odvjetnik Kamenica.

Jašarević puca po veleposlanstvu SAD-a