prikrivanje dokaza

Istraga o tragediji u grčkom ljetovalištu 'pokopana'

20.07.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Istražitelj požara koji je prije dvije godine buknuo u grčkom ljetovalištu Mati i usmrtio 102 osobe, bio je pod pritiskom da 'pokopa' dokaze vezane uz tu tragediju, prenosi u ponedjeljak AFP pozivajući se na grčki dnevni list Kathimerini

Prema grčkom dnevnom listu, Dimitris Liotsios primio je naredbu vatrogasnog zapovjednika Vassilisa Mattheopoulosa da 'pokopa' izvješća o istrazi kako bi izbjegao odmazdu nadređenih.

'Sada je jasno da je postojala namjera da se prikriju činjenice', kazao je u nedjelju premijer Kyriakos Mitsotakis.

U velikom požaru koji je 23. srpnja progutao grčko ljetovalište Mati, nedaleko od Atene, smrtno su stradale 102 osobe, a tadašnja ljevičarska vlada pravdala se da je teško bilo organizirati evakuaciju ugroženih ljudi zbog vjetra koji je puhao 120 kilometara na sat.

Međutim, nekoliko tjedana nakon tragedije, ministrica policije Olga Gerovassili je, nakon optužbi da policija nije dovoljno brzo osigurala to područje te da nije upozorila vatrogasce na razmjere požara, podnijela ostavku.

Pravosuđe je podignulo optužnicu za kazneno djelo velikog propusta i nemara protiv 20 osoba, uključujući visoke dužnosnike vatrogasne službe, lučke policije i civilne zaštite.

Gerovassili je navode dnevnog lista nazvala lažnim informacijama, a bivši zapovjednik vatrogasne službe rekao je da se radi o 'lažima'.