VRUĆI KRUMPIR

Istraga biračkih popisa na jugu pod šapom Zagreba

29.04.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Splitska policijska uprava na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva Split još uvijek provjerava biračke popise po Dalmatinskoj Zagori, a koja su mjesta zapravo pod policijskim povećalom ne može se doznati

SPLIT/ZAGREB - Za svako propitkivanje od strane medija splitska policija mora se za odgovor konzultirati s Ravnateljstvom policije, odnosno izravno s Uredom ravnatelja. Nije u potpunosti jasno zašto ured kojim upravlja Krunoslav Borovec mora biti obavješten o ovakvim pitanjima, ali je jasno da se time usporavaju odgovori. Tako je na službeno pitanje PU Splitsko-dalmatinskoj o tome koja su mjesta pod obradom, kao i jesu li postignuti kakvi rezultati, Novi list na odgovor morao čekati šest dana. U Splitu je novinarima objašnjeno da su oni morali taj nalog proslijediti u Ravnateljstvo policije, nakon čega će im oni sugerirati što da odgovore.

Nakon višestrukih telefonskih upita, stigao je i odgovor iz Ravnateljstva policije, koji je PU Splitsko-dalmatinska proslijedila Novom listu. Malo razočarava činjenica da je šest dana trebalo kako bi se smislio odgovor 'možemo potvrditi da ova PU na temelju zahtjeva nadležnog ŽDO provodi određene izvide u cilju utvrđivanja postojanja eventualnih elemenata kaznenog djela. Po okončanju izvida, izvijestiti ćemo nadležno ŽDO'.

Time je policija zapravo dala podatak koji je poznat dva tjedna, jer je toliko vremena prošlo od trenutka kada je Državno odvjetništvo reagiralo na napise u Novom listu i naložilo policiji provjeru spornih biračkih popisa po manjim dalmatinskim mjestima. Kako je ŽDO Split nadležno za područje sa spornim biračkim popisima, oni su direktno splitskoj policiji naredili 'obavljanje izvida'. Zakonskog obrazloženja zašto je Ravnateljstvo policije preuzelo nadzor nad onime što radi splitska policija – nema.

Neslužbeno se pak doznaje da se radi o još jednom vrućem policijskom krumpiru, koji previše zadire u politiku da se ne bi nadzirao iz ravnateljeva kabineta. Prema tim podacima, sve je jasnije kako će svi izvidi i provjere svoj dovršetak imati nakon lokalnih izbora, kada zapravo više i neće biti toliko bitni. Tromost policijsko-pravosudnog sustava objašnjava se političkim pragmatizmom.