SKUP U PULI

Istra želi novu uredbu o radnom vremenu

14.06.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Sa skupa istarskih gradonačelnika i načelnika općina održanog danas na središnjem pulskom trgu, istarski župan Ivan Jakovčić i pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvali su Vladu da donese novu uredbu o radnom vremenu trgovina za vrijeme turističke sezone

'U ime istarskih gradova i Županije Vladi upućujemo inicijativu da se već od ovoga tjedna lokalnim upravama prepusti odluka o radnom vremenu tijekom turističke sezone te od Vlade tražimo da donese uredbu o radu, a ne neradu', rekao je Jakovčić, dodajući da današnjim skupom Istra pokazuje jedinstvo i opredijeljenje protiv Vladine uredbe.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako je današnji skup inicijativa za temeljno pravo na rad, koji treba biti adekvatno i plaćen. Statiske govore da je, uz manji broj gostiju u odnosu na lanjsku sezonu, pad prometa u trgovinskom sektoru veći od 15 posto, što automatski znači slabije punjenje proračuna, rekao je Miletić i upitao hoće li to značiti i kresanje proračuna pulskoj Općoj bolnici i studentskom kampusu, budući da se već ranije pokazalo kako se Istri, kazao je, prvoj smanjuju sredstva.

Rekao je da se mnogima u susjednoj Italiji već unaprijed daju naputci kako u Hrvatskoj trgovine ne rade i da je bolje opskrbiti se kod kuće. Odluku o radnom vremenu trgovina, kao i onu o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, valjalo bi preispitati, jer direktno ugrožava ugostitelje i punjenje lokalnih i državnih proračuna, kazao je Miletić.

Po inicijativi, koju podupiru i Istarske obrtničke komore te Udruženje obrtnika Pule, nova bi uredba trebala vrijediti do 1. studenoga, kada bi u Saboru trebalo odlučiti što i kako dalje, rečeno je na današnjem skupu u Puli.