IAKO SE SADA ŽIVI BOLJE

Istočnoeuropljani žale za komunizmom

06.11.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Većina stanovnika istočne Europe smatra da bolje živi sada nego za vrijeme komunizma, ali velik broj ljudi, osobito u Mađarskoj, gleda pozitivno na život pod starim režimom, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak u Varšavi

Istraživanje, koje je u četirima zemljama Višegradske skupine proveo varšavski Institut za javne poslove, pokazalo je da među optimistima prednjače stanovnici Češke: 68 posto ispitanih Čeha smatra da se sada živi bolje nego u komunizmu.

Institut je ispitao više od 4000 ljudi iz Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, a objavljivanje istraživanja poklapa se s 20. obljetnicom pada Berlinskoga zida.

Mađari su najkritičniji prema sadašnjim uvjetima života: točno polovica ispitanika vjeruje da se sada živi lošije nego uoči pada komunizma 1989., a 59 posto Poljaka, odnosno 53 posto Slovaka misli da se sada živi bolje.

Stanovnici četiriju zemalja srednje Europe također su kritični prema izgradnji demokratskih institucija. Oko 44 posto Čeha i Poljaka smatra da su nastojanja njihovih vlada u izgradnji demokracije bila uspješna, a prijelaz iz komunizma prema demokraciji pozitivno doživljava i 43 posto Slovaka. Mađari su najkritičniji - samo 26 posto ispitanika zadovoljno je demokratskim razvojem u zadnjih 20 godina.