bitka za slobodu

Istočni Timor slavi 20 godina od referenduma za neovisnost

30.08.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Istočni Timor slavi u petak 20. godišnjicu referenduma koji je doveo do kraja indonezijske okupacije i otvorio mu put prema neovisnosti

No rodbina i prijatelji žrtava koje su stradale nakon pobjede pobornika 'da' na referendumu 1999. i dalje čekaju pravdu.

'Indonezijska vojska i milicije ubili su one koji su omogućili neovisnost ove nacije', rekao je Vital Bere Saldanha (48), koji je u kaosu nakon referenduma izgubio četvoricu braće. 'Bitka za slobodu nije dobivena lako'.

Gotovo 80 posto birača Istočnog Timora glasalo je 30. kolovoza 1999. za odvajanje od Indonezije, koja je zauzela tu bivšu portugalsku koloniju 1975. Vojna okupacija trajala je 24 godine i bila krvava stajavši života više od četvrtine stanovništva.

No radost koja je slijedila nakon glasanja za neovisnost 1999. brzo se pretvorila u užas kada su indonezijske snage sigurnosti uz pomoć milicija pokrenule val nasilja u kojem je ubijeno gotovo 1400 ljudi, a stotine tisuća su bile prisiljene pobjeći.

Istočni Timor, koji danas ima 1,3 milijuna stanovnika, neovisnost je proglasio 2002.

Među stranim dužnosnicima koji će sudjelovati na proslavi 20. godišnjice referenduma bit će i australski premijer Scott Morrison.

Dvije zemlje sklopile su sporazum kojim je okončan spor o morskim granicama koji bi trebao omogućiti iskorištavanje nafte i plina u vrijednosti od više milijarda američkih dolara.

Kada je riječ o Indoneziji, dvije zemlje žele okrenuti novu stranicu i zaboraviti na nasilje. Povjerenstvo za pomirbu zaključilo je 2008. da su 1999. počinjeni zločini protiv čovječnosti, no čelnici dviju zemalja nisu pokrenuli kaznene postupke protiv vojnih časnika smatranih odgovornima za pokolje.