POGIBIJA NA CESTI

Istinu o smrti Darka Glavana zna suvozačica

20.07.2009 u 07:39

Bionic
Reading

U narednih mjesec dana trebale bi se razjasniti brojne nepoznanice koje su ostale nakon pogibije 58-godišnjeg Darka Glavana, glazbenog i likovnog kritičara te kustosa, koji je poginuo prošlog ponedjeljka u 00.35 sati na Zagrebačkoj cesti u Varaždinu. Za razjašnjavanje Glavanove pogibije ključan će biti i iskaz Petre, suvozačice Marija Novaka, otkriva Jutarnji list

Darkov sat stao je u ponedjeljak, 13. srpnja, 35 minuta iza ponoći, prema čemu je policija i utvrdila vrijeme nesreće.

Tijelo je bilo na cesti, nogama prema sredini desnog prometnog traka, položeno ukoso, a glava na travnjaku uz rub ceste. Prema oštećenjima na Fordu, ali i nalazima obducenta, kombinirano prometno-tehničko i sudsko-medicinsko vještačenje trebalo bi utvrditi kako se dogodila nesreća, izvještava Jutarnji list.

Ludbreškom fotografu Mariju Novaku zbog opasnosti od bijega određen je jednomjesečni pritvor, jer uz hrvatsko ima i američko državljanstvo.

Već sada neki tragovi na njegovu Fordu upućuju na to kako je stradao Glavan: oštećenje desnog branika i pokazivača smjera upućuje da je prvo tim dijelom udario Glavana, a oštećenje prednje maske i poklopca motora ukazuje da je potom tijelo udarilo u taj dio vozila. Policija na mjestu nesreće nije našla tragove kočenja, što znači da vozač nije stigao reagirati.

Zašto, na to pitanje odgovor znaju Mario Novak i njegova suputnica Petra, koja tek treba dati iskaz istražnoj sutkinji. O tome što se dogodilo i kako, sve je ispričala policiji, no njezin iskaz nema pravnu vrijednost u mogućem sudskom postupku. Je li se Novak nakon udara zaustavio ili je nastavio vožnju, je li znao koga je usmrtio i zašto je otišao s mjesta nesreće, pitanja su na koja ni policiji ni istražnoj sutkinji nije želio odgovoriti.

Odlučio je šutjeti dok ne vidi nalaze vještaka, a o nesreći bi se trebao očitovati sredinom kolovoza.