PRESICA U DOWNING STREETU

Istina u lice: Britancima i službeno otkriveno kad bi se mogli vratiti u normalu

30.03.2020 u 09:11

Bionic
Reading

Za razliku od ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka, koji spominje mogućnost popuštanja mjera u borbi protiv koronavirusa već u lipnju, britanski stručnjaci nešto su pesimističniji u procjenama. Po njima, jesen bi bila optimalna za povratak u uobičajenu svakodnevicu

Na redovitoj dnevnoj konferenciji za novinare u rezidenciji britanske vlade dr. Jenny Harries iz engleskog liječničkog povjerenstva najavila je da bi stroge mjere u borbi protiv brzog širenja epidemije koronavirusa mogle potrajati šest mjeseci. Britanija se možda do jeseni neće vratiti u normalnu svakodnevnicu, poručila je Harries u nedjelju.

>>> Capak: Početkom lipnja mogli bi početi popuštati s mjerama

Dodala je da će se učinci aktualnih ograničenja sagledati na kraju izvorno uvedenog trotjednog perioda ograničenja.

'Uspjeh bi bio strmoglav pad vrha krivulje, ali tada se ne smijemo naglo vratiti normalnom načinu života... To bi bilo prilično opasno. Ukoliko sada stanemo, svi naši napori bit će uzaludni i mogli bismo svjedočiti drugom vrhuncu', rekla je Harries.

Dr. Jenny Harries Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Britancima su zabranjena sva putovanja osim nužnih, gdje god je to moguće rade od kuće i ograničeni su na jedan izlazak dnevno.

  • +6
Koronavirus u Velikoj Britaniji Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

'Dakle tri tjedna za procjenu. Dva ili tri mjeseca da vidimo jesmo li potisnuli krivulju, a onda tri do šest mjeseci, idealno, uz mnoštvo otvorenih pitanja, pa ćemo tek onda vidjeti kada se možemo vratiti u normalu. Moguće je da će trebati i dulje od toga', upozorila je Harries.

Domaćin jučerašnje konferencije za novinare bio je ministar stanovanja i lokalne uprave Robert Jenrick te je najavio da će se mjere ograničenja razmotriti na Uskrs.