Unfollow by Jasno i Glasno

Istina o Twitteru

27.09.2011 u 13:30

Bionic
Reading

Otkrivena je jedna od najbolje čuvanih tajni Twittera – broj korisnika u Hrvatskoj. Poslije objave te informacije apsolutno sve je iz temelja – ostalo isto

U Hrvatskoj ima nešto više od 19 tisuća korisnika Twittera. U odnosu na Facebook koji, po najnovijim informacijama, u Hrvatskoj broji milijun i četiri stotine tisuća korisnika, broj tviteraša je gotovo zanemariv. Koliko u Hrvatskoj ima tviteraša, pitanje je kojim smo se mi novinari i web entuzijasti duže vrijeme zamarali, a odgovor je stigao tijekom prošlog vikenda na Weekend Media Festivalu

Prema istraživanju domaće tvrtke za razvoj društvenih (Facebook) aplikacija DRAP te uz pomoć web magazina Netokracija, brojke su predstavljane i prikazane u filmiću koji možete pogledati u nastavku. Brojka od 'oko deset tisuća' kojom se već jedno duže vrijeme razbacujemo, softverskim i 'ručnim' metodama napokon je demistificirana i zaokružena. Saznali smo tako i neke detalje, o prvom tvitu, najvećem broju otvorenih profila u jednom danu, profilu s najviše followera (Ivo Karlović).

Od 19 tisuća registriranih profila, na mjesečnoj je bazi aktivno njih nešto više od sedam tisuća. Na dnevnoj bazi, ako ćemo istom logikom, ne tvita više od tri do četiri tisuće ljudi. Od njih, deset posto najaktivnijih ima više od 660 (ukupno) napisanih tvitova. Pet posto nešto više od 1.700 tvitova te jedan posto njih ima više od devet tisuća tvitova.

Pa, kad sve to stavimo na papir (ili u filmić) i kad se sve zbroji i oduzme, što možemo zaključiti, onako na prvu? Da je Twitter zajednica u Hrvata minijaturna i da joj doseg i utjecaj ne mogu biti nešto značajni. Je li tako? Nije. Ni približno. Brojke koje smo napokon saznali i dalje su brojke, a stvaran utjecaj i jačina zajednice mjeri se nekim drugim metodama, ako se uopće može u potpunosti izmjeriti. Ili ako uopće za takvim mjerenjem ima potrebe. 

Prije svega, a o čemu smo već nekoliko puta pisali, možemo izbrojati Twitter korisnike u Hrvatskoj, ali teško da možemo (ili?) izbrojati 'umreženost' s ostalim tviterašima regije. Ne postoji nešto što se zove 'Hrvatska Twitter zajednica', već je ona u potpunosti regionalna. Možemo, naravno, izdvojiti pedesetak hrvatskih tviteraša, bilo da je riječ o 'hobistima' ili o community menadžerima, aktivistima, 'zabavnjacima' i reći da je to naša Twitter zajednica. Ako to napravimo, onda u potpunosti ne razumijemo koncept Twittera.

I brojke su ljudi 

Drugo, kao što uvijek rado kažemo da jedan pravi fan na Facebooku vrijedi više od 1.000 lažnih, isto vrijedi i za Twitter. Od tih par tisuća ljudi, stotine njih su osobe na raznim društvenim pozicijama i u raznim industrijama. Prosječni Twitter korisnik, a što je pokazalo ranije istraživanje navedenog web magazina, dobrostojeća je i natprosječno obrazovana osoba. Riječ je o prosjeku, dakako, jer ni Twitter nije cijepljen protiv gluposti.

Da je Twitter mjesto pompoznih elitista – ponekad zaista jest. Ipak, uglavnom i u pravilu je to mjesto gdje su se odvile brojne društveno korisne akcije, odakle su se krenule širiti fantastične ideje i gdje su kreativci i aktivisti svih vrsta dobrodošli. Bilježimo i dosta snažnu pojavu 'građana novinara', analize i popratne komentare brojnih događanja i projekata. Na kraju krajeva, kao i u svakoj drugoj online zajednici, i na Twitteru su ljudi svojom umreženošću (samo nešto bržom, jednostavnijom i konkretnijom) postigli brojne uspjehe i međusobno si pomogli u raznim poslovno-privatnim situacijama.

Zaključno, što je manji broj Twitter korisnika u Hrvatskoj - to bolje. Snaga poruke zadržat će kontinuitet i neće se izgubiti u masi. Usporedba s Facebookom? Nipošto. To su dvije drugačije priče.