drugi podaci

Istina o reformi lokalne uprave - ušteda 38, a ne 100 milijuna kuna

01.12.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Vlada je jučer usvojila paket izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi te ga poslala u saborsku proceduru s tvrdnjom kako će godišnje uštedjeti oko 100 milijuna kuna, no ušteda bi mogla biti mnogo manja, tek oko 38 milijuna kuna, piše u utorak Jutarnji list.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prezentirao je izmjene i rekao da će se uštede postići racionalizacijom broja lokalnih dužnosnika. Na lokalnim izborima u svibnju iduće godine birat ćemo 618 dužnosnika manje, a broj članova predstavničkih tijela smanjit će se za deset posto. Uz to se ograničavaju i naknade za članove predstavničkih tijela.

No, isti dan kad se finalna zakonska verzija našla na Vladi, nezavisni gradski vijećnik Oroslavja Viktor Šimunić poslao nam je svoj izračun napravljen na temelju Vladina zakonskog prijedloga koji demantira ministra Malenicu. Šimunić je u kalkulator ubacio plaće čelnika lokalnih tijela, njihovih zamjenika, vijećničke naknade i naknade za političko djelovanje te dobio bitno manji iznos ušteda.

"Prema mom izračunu, ušteda je oko 38,5 milijuna kuna, što nije ni blizu procjeni Ministarstva od 100 milijuna kuna godišnje. Iako će biti 885 vijećnika manje i troškovi su novim zakonom regulirani, ti isti troškovi vijećničkih naknada mogu realno porasti i do 16 milijuna kuna bruto godišnje", kaže Šimunić.

Zakonskim izmjenama predviđa se ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika. Oni s više od 35 tisuća stanovnika imali bi jednog zamjenika, a po dva bi ostala županijama s više od 250.000 stanovnika, gradovima s više od 100.000 stanovnika te gradovima sjedištima županija.

Oporba je odmah nakon što je Malenica pustio ovaj zakonski prijedlog u savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upozoravala da se neće postići željeni financijski učinak zakona jer će gradonačelnici tamo gdje ostaju bez zamjenika, "svoje ljude" zaposliti na pročelnička mjesta, donosi Jutarnji list.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL