SLIJEDI OBJAVA LISTA

Istekao rok za predaju kandidatura

28.04.2009 u 08:08

Bionic
Reading

U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za predstojeće lokalne izbore 17. svibnja, a u idućih 48 sati nadležna izborna povjerenstva moraju objaviti sve pravovaljane kandidature i liste.

Izborna promidžba službeno počinje od 30. travnja i traje do ponoći 15. svibnja, a dan potom je izborna šutnja koja traje do 17. svibnja do 19 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Na predstojećim lokalnim izborima hrvatski građani prvi put će neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike, građani će birati i svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Birači će 17. svibnja na birališta moći izaći od 7 do 19 sati na kojima će kandidate za općinske načelnike i gradonačelnike zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.