SLUČAJ DAJLA

Istarski svećenik: kler je Papi pisao neistine i poluistine!

20.08.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Istarski svećenik, koji se sa svojim saznanjima o velikoj crkvenoj aferi obratio ovom novinaru, komentira netočnosti iz pisma koje su svećenici u Istri na Veliki četvrtak uputili papi Benediktu XVI., a kojem se proširila pobuna istarskog klera protiv kardinala Josipa Bozanića, Komisije kardinala koja je presudila u slučaju Dajla u korist benediktinaca iz Praglije te vatikanske kurije

'Jeste li vi zaista Drago Pilsel? Poštovani, ako je ovo Vaša adresa, molio bih Vas da mi se javite. Istina.' Bio je to početak iznenadne komunikacije s osobom koja je ispala biti prilično poznati i uvaženi istarski katolički svećenik, a koji je ogorčen zbog držanja biskupa Ivana Milovana, bivšega kancelara Ilije Jakovljevića te još dvoje istaknutih istarskih svećenika umočenih u, kako kaže, mešetarenje nekretninama. Nakon nekoliko poruka, na adresu ovoga novinara je stiglo pismo toga svećenika s teškim optužbama na račun biskupa Milovana i svojih kolega. Sadržaj toga pisma će, nakon potrebnih provjera, biti objavljen jer je to izričita želja našega izvora.

Budući da je ovaj svećenik u pismu ustvrdio da je netočno da su svi svećenici potpisali glasovitu promemoriju na Veliki četvrtak, dakle, da ima onih svećenika koji su to odbili, da ima onih koji su bili primorani potpisati je, da se varalo i neke umirovljene svećenike koji su potpisali 'na slijepo', odnosno, da većina potpisnika i nije znala točno što potpisuje jer su o sadržaju pisma samo javno razgovarali, ali ga nisu i pročitali prije potpisivanja te, konačno, da je sadržaj promemorije 'skandalozan' i 'pun neistina i poluistina', zamolili smo ga da komentira tu glasovitu i do danas neobjavljenu Promemoriju koju donosi u cijelosti Glas Istre

Naš tajni izvor smatra da svećenici izmišljaju nekakav progon Biskupije porečke i pulske, da nitko od svećenika nije vidio, a kamoli pročitao, Odluku i Sporazum iz Rima. Naime, da su ga vidjeli i pročitali biskup Milovan i kancelar Jakovljević, a da su svi ostali smo o tome doznali iz medija. Zatim, da Promemorija od Velikog četvrtka nije donesena jednoglasno, 'jer ima svećenika koji je nisu htjeli potpisati, a neki su potpisi lažirani'.

On također ističe da istarski svećenici podvaljuju Papi tvrdnjom da Abbazia di Praglia nema nikakva prava steći nešto u Istri pa ističe: 'Ako Abbazia nema nikakvih prava na nekretnine u Istri, zašto je biskup potpisao Sporazum po kojem se sva imovina u Dajli dijeli na pola s benediktincima. Naime, taj je sporazum biskup potpisao 2006. u Rimu. Također zašto je svećenik Lino Zohil 2005. potpisao da će benediktincima isplatiti pet milijuna eura da više ništa ne potražuju?'

Naš izvor smatra da se Papi ne govori istina tvrdnjom da je prodajom jednog dijela tih dobara (Dajle) Biskupija 'osnovala Klasičnu gimnaziju i izgradila Učenički dom', pa kaže: 'Klasična gimnazija je osnovana 1993. godine, tako da sredstva nisu bila izdvojena za osnivanje gimnazije, Biskupija je financirala Učenički dom i to je koštalo 12 milijuna kuna. Učenički dom je izgrađen 2004. Gdje je to Biskupija izvršila pia voluntas (davanje novca za opće dobro, humanitarne svrhe), tako što je otkupila bivše slovensko odmaralište u Poreču, koje se nalazi uz zgradu ordinarijata i tamo napravila još jedan ordinarijat!?' ističe naš sugovornik. Napominje, zatim da se manipulira kada se tvrdi 'da je biskupija izgradila nove pastoralne centre i otvorila komunu za liječenje ovisnika'. Na ovo naš izvor kaže: 'Komuna je izgrađena sredstvima Caritasa naše Biskupije i donatora, istina je da je Biskupija ustupila zemlju na kojoj je osnovana komuna, a zemlju je dobila od države)' te 'uredila nekoliko crkava'. Naš izvor ističe da su se crkve uređivale od sredstava koje biskupija dobiva iz proračuna.

Naš izvor, svećenik, koji je htio ostati neimenovan, proziva i bivšega kancelara Iliju Jakovljevića ističući da se ponašao 'prepotentno', jer je 'krajem prošle godine izjavio da je bio kod benediktinaca u Italiji i da im je rekao neka prihvate ponudu od dva milijuna eura jer inače neće ništa dobiti. Zatim, da se pohvalio da je čak za to svoje hrabro djelo bio pohvaljen od biskupa'.

Ustvrdivši da je biskup Milovan prekršio crkvene zakone, naš izvor najavljuje da neće odustati u prokazivanju onih koji su se ogriješili o civilnim i Božjim zakonima, jer nije u redu da cijeli istarski kler ispašta sramotu zbog neodgovornoga ponašanja nekolicine.