'VODNJAN BEZ CIGANA'

Istarski političari osudili ksenofobe na Facebooku

12.10.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Nakon pulske grupe na Facebooku, pojavila se i vodnjanska s jednakim netolerantnim, ksenofobičnim porukama upućenim protiv Roma u svojim sredinama. Istarski političari, osupnuti činjenicom da u Istri koja se diči demokratskim načelima, takve grupe uopće imaju poklonika, oštro su reagirali

'Neodgovorno je i opasno pozivanje na izgon Roma što ovih dana čini jedna netolerantna i huškačka grupa koristeći virtualne medije, kao što je Facebook. Uvredljivim i pogrdnim riječima nazivati jednu etničku skupinu izvan je svih civilizacijskih dosega jer takva nesnošljivost u najizravnijoj je suprotnosti s našim proklamiranim vrijednostima na čijim temeljima gradimo život u duhu zajedništva. Svojim rasističkim porukama ta grupa nanosi štetu i podcjenjuje sve ono što smo tokom naše turbulentne povijesti stvarali i njegovali.

Pozivam stoga sve na uvažavanje različitosti, na vjersku toleranciju, na njegovanje suživota i na poštivanje slobode pojedinaca i etničkih skupina. Ukratko - gradimo društvo u kojem će svi živjeti u miru i osjećati se slobodnima i sigurnima', poručio je danas istarski župan Ivan Jakovčić.

Pulski gradonačelnik i saborski zastupnik Boris Miletić također je najoštrije osudio rasizam i mržnju koju propagiraju osnivači i članovi Facebook grupa pozivajući na iseljavanje Roma.

'Ovakve pojave mogu samo osuditi. To nije svojstveno ni multietničkoj Puli ni vrlo tolerantnoj Istri. Nažalost, u svakoj sredini postoje pojedinci koji pokušavaju narušiti ove temeljne vrijednosti. No, na nama je obaveza takve pojave i ispade osuditi i vlastitim primjerom graditi bolje odnose unutar naše zajednice. Također bih želio pozvati nadležne službe da reagiraju i da pronađu počinitelje i primjereno ih sankcioniraju', kaže Miletić.

Kako veli, pregledom ljudi kojima se sviđa ovakva grupa lako je ustanoviti kako se radi pretežno o mladim ljudima od kojih je tek mala grupica punoljetna. 'Teško je povjerovati da su ovi klinci prilikom klikanja mišem na rubriku 'sviđa mi se' bili svjesni što podržavaju, no snage koje potiču ovakve stavove ne treba podcjenjivati i na njih treba što prije reagirati', smatra Miletić

Upozorio je da su u Istri, koja se ponosi svojom tolerancijom, u samo nekoliko dana pokrenute dvije grupe koje pozivaju na iseljavanje Roma, a od istarske policije nisu dobiveni nikakvi podaci o dosadašnjoj istrazi.