PODRŽAVAJU FLEGU

Istarski HNS potpisao koalicijski sporazum s IDS-om

11.01.2013 u 16:14

Bionic
Reading

IDS i županijski HNS potpisali su danas u Puli Sporazum o suradnji na predstojećim lokalnim i regionalnim izborima. Potvrđena je tako prije dva dana donesena odluka da će istarski HNS podržati IDS-ovog kandidata za župana Valtera Flegu te će sa zajedničkom listom nastupiti na izborima za Županijsku skupštinu i Gradsko vijeće u Puli

'Odlučili smo se za podršku jer nam je poznat dosadašnji rad i rezultati gospodina Flege kao gradonačelnika Buzeta, u dva mandata. Upoznati smo s njegovim upravljačkim vještinama, znamo da ima znanje, obrazovanje i ono što je nama posebno važno, uvjereni smo u njegovu operativnu sposobnost da ubuduće upravlja Istarskom županijom', naglasio je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Veljko Ivančić, istaknuvši kako su županijski prioritet projekti koji će se financirati iz fondova EU-a, za što je, upravo, potrebna sposobnost čelnog čovjeka.

'Duboko vjerujemo da će gospodin Flego znati okupiti oko sebe sposobne, stručne ljude i da će razvijati jedan kvalitetan timski rad koji može jedino biti garancija da sve one projekte i programe, koje ćemo ovih dana zajedničko dogovoriti, i realiziramo na dobrobit i prosperitet građana Istre', zaključio je Ivančić

Prema riječima Tedija Chiavalona, glavnog tajnika IDS-a, potpisivanje Sporazuma logičan je slijed uspješne suradnje IDS-a i HNS-a u protekle četiri godine.
'Drago mi je što je upravo HNS stranka s kojom ćemo prvo potpisati jedan predizborni Sporazum. Takvih sporazuma će u sljedećih nekoliko tjedana biti još', najavio je Chiavalon, koji je ujedno i predsjednik Kluba IDS-a i HNS-a u Skupštini IŽ-a.

Kako je istaknuo, dvije stranke ne surađuju samo u okviru Županije i Hrvatskog sabora, već i kroz razne interesne oblike, kao što su Kluba žena i Kluba mladih te kroz Liberalnu asocijaciju europskih stranaka LDR, čiji su i jedni i drugi članovi.

Predsjednika istarskog HNS-a novinari su upitali koji su resori njihovoj stranci zanimljivi i u kojem se kontekstu vide unutar koalicije, na što je Ivančić odgovorio da, sukladno Statutu, stranačke podružnice imaju slobodu same odlučiti s kime će koalirati, te da će se o resorima naknadno dogovarati.


Svečanom potpisivanju koalicijskog sporazuma, uz HNS-ovog predsjednika Veljka Ivančića i IDS-ovog glavnog tajnika Tedija Chiavalona, prisustvovali su također buzetski gradonačelnik i kandidat za župana Valter Flego, pulski gradonačelnik i potpredsjednik IDS-a Boris Miletić te predsjednik pulskog HNS-a Alen Damjanić.

Narednih dana može se očekivati potpisivanje još koalicijskih sporazuma, a kako je napomenuo Chiavalon, pregovara se s Talijanskom unijom te predstavnicima bošnjačke, srpske i albanske nacionalne manjine.

HNS-OVCI NEJEDINSTVENI U PODRŠCI FLEGI

Potpredsjednik Županijske organizacije i član Središnjeg odbora HNS-a Darko Kranjčić ne prihvaća 'sramotnu odluku' predsjedništva istarskog HNS-a o potpisivanju koalicijskog sporazuma s IDS-om i podršci Valteru Flegi u izbornoj utrci za župana, a u čemu ga navodno podržava stotinjak istarskih HNS-ovaca koji su mu se javili telefonom.

'Prvotni naputak HNS-ove središnjice bio je davanje podrške Damiru Kajinu i potpisivanje koalicijskog sporazuma s SDP-om, te da se razgovara sa svim strankama u Istri prije zaključivanja konačnog sporazuma (i to s Damirom Kajinom, SDP-om, HSU-om, HSLS-om, Zelenima i drugima), što nije učinjeno! Isto tako je rečeno da podružnice samostalno odlučuju o međustranačkim dogovorima o suradnji i zajedničkim nastupima na izborima na području svoje jedinice lokalne samouprave u skladu s općom politikom HNS-a’, navodi Kranjčić u obraćanju medijima, tvrdeći da je odluka o koalicijskom sporazumu s IDS-om užurbano donesena na osnovu jednog sastanka, a bez prethodnog ozbiljnog razgovora sa spomenutim strankama.

U priopćenju odaslanom medijima Kranjčić se okomio na potpisnike sporazuma, predsjednika ŽO HNS-a Veljka Ivančića te Alena Damjanića, koje je nazvao 'prodanim dušama trgovačkog vrha županijske organizacije' i ‘IDS-ovim agentom ubačenim u redove HNS-a’ te ih okrivio za ‘sramotnu odluku’. Ujedno, osobno je izrazio podršku Damiru Kajinu, a predsjednika Županijskog HNS-a optužio i za kršenje članka 19. Statuta, koji govori o samostalnom odlučivanju podružnica.

'Sporazum s IDS-om je trgovački sporazum bez demokratskog utjecaja članova naše stranke, prevladao je osobni interes navedenih pojedinaca, koji je stavljen ispred interesa svih birača HNS-a u Istri. Ne želimo biti sluge IDS-a jer smo politički jači, naš cilj su koalicije s partnerskim odnosom koji se temelji na odnosima povjerenja, uvažavanja i tolerancije na dobrobit svih građana Istre’, ustvrdio je Kranjčić.