POLICIJSKA ISTRAGA OTKRILA

Istarske tvrtke utajile 900.000 kuna poreza

30.12.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalistička istraživanja usmjerena na otkrivanje poreznih kaznenih djela, a kojima je Državni proračun RH oštećen za gotovo 900.000 kuna

Kako je izvijestila PU istarska, dovršeno je kriminalističko istraživanje vezano uz moguće nezakonitosti trgovačkog društva iz Raklja i odgovorne osobe, 38-godišnjeg K. K. iz Raklja. Naime, K. K. se, kao odgovornu osobu trgovačkog društva, osnovano sumnjiči da od siječnja 2005. do travnja 2007. godine nije iskazivao ostvarene prihode kako bi izbjegao plaćanje poreza.

Time je oštetio državni proračun za 212.009,72 kune. Zbog kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja, protiv 38-godišnjeg K. K. i trgovačkog društva podneseno je posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Kriminalistička istraga provedena je i nad 45-godišnjakinjom A. L. iz Rovinja, članicom uprave jednog rovinjskog trgovačkog društva, te 41-godišnjim M. T., državljaninom Srbije, zaposlenim kao voditelj poslovanja dotičnog trgovačkog društva.

Dvojac se tereti da su se dogovorili, a sve u nakani da neplaćanjem poreza i doprinosa rovinjsko trgovačko društvo ostvari znatnu nepripadnu korist, da novac od utrška ostvarenog u caffe baru ne polažu na račun društva, nego su ga zadržali za osobne potrebe, odnosno suprotno zakonskim odredbama na zadržanu gotovinu nisu obračunavali i uplaćivali dužne poreze i doprinose.

Kako bi prikrili da se radi o oporezivom dohotku, partneri su 15. prosinca 2008. godine zaključili Ugovor o kratkoročnom zajmu po kojem trgovačko društvo daje 41-godišnjem M. T. zajam u iznosu od 527.200,00 kuna, iako su znali da 'zajam' neće vratiti. Manipulativnim radnjama su si pribavili nepripadajuću dobit na štetu državnog proračuna u iznosu od ukupno 629.740,02 kuna.

Protiv A. L. i M. T. podnijeto je posebno izvješće nadležnom općinskom državnom odvjetništvu zbog počinjenih kaznenih djela Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju i Krivotvorenje službene isprave, kao i protiv trgovačkog društva zbog kaznenog djela Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 43-godišnjim M. S., vlasnikom trgovačkog obrta iz Pule, utvrđena je pak osnovana sumnja da je u namjeri da spriječi provedbu rješenja Ministarstva financija, Porezne uprave po ovrsi pljenidbom, procjenom i prodajom nekretnina izdanog radi naplate poreznog duga u ukupnom iznosu glavnice od 57.857,27 kuna prodao osobno vozilo marke Audi A6.

Međutim, iznos ostvaren prodajom vozila nije položio na žiro-račun obrta, već ga je zadržao za sebe, čime je spriječio namirenje potraživanja neplaćenog duga od strane Ministarstva financija. Protiv M. S. također slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela Povreda tuđih prava.