VIRUS SE OPET ŠIRI

U Hrvatskoj 11 novozaraženih, mini žarište u zagrebačkom Institutu Hrvoje Požar

18.06.2020 u 09:40

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno 11 novooboljelih od koronavirusa, oni su promptno obrađeni i identificirani su svi njihovi bliski kontakti te je situacija pod kontrolom, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade. Većina novozaraženih je 'uvoz' iz inozemstva, ali ima i lokalne transmisije, izvijestio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na sjednici Vlade

Svi kontakti novozaraženih stavljeni su u samoizolaciju ili je pokrenuta dijagnostika. 'Brzom reakcijom epidemiološke službe i zdravstvenog sustava situacija je stavljena pod kontrolu', ustvrdio je Dulibić.

U samoizolaciji je 125 ljudi, piše N1. Nacionalni stožer najnovije podatke objavit će u 14 sati.

Troje novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Od ukupno 66 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije tri su novooboljele osobe, javio je lokalni Stožer civilne zaštite. Dvije osobe su iz Splita dok je jedna osoba iz Solina. Sve tri novooboljele osobe boravile su izvan Hrvatske. Njihovi kontakti su obrađeni te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji. Od troje novooboljelih jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su ukupno zabilježena 563 slučaja zaraze koronavirusom, dok se još četiri slučaja vode kao aktivno oboljela.

Dvoje novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 18.06.2020. do 11:00 sati evidentirane su 133 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Dvoje novooboljelih u Istri

U posljednja 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 19 uzoraka brisova, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima, osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta, izvijestili su iz istarskog stožeraEpidemiološkom obradom ustanovljeni su bliski kontakti koji su testirani, rezultati su negativni te su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je u samoizolaciji sedam osoba.

Izvrsnom organizacijom sustava i brzom reakcijom epidemiološka situacija je i dalje stabilna, kažu u stožeru.

Stožer civilne zaštite Istarske županije moli sve građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom, da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje te kako prilikom povratka ne bi predstavljali mogući izvor zaraze u mjestima svog stanovanja i rada. Također, mole sve građane da se i dalje pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri. Predlaže se svim gradskim stožerima civilne zaštite pojačan nadzor primjena donesenih preporuka, a time ćemo sačuvati povoljnu epidemiološku situaciju i dokazati odgovorno ponašanje na području Istre.

U Institutu Hrvoje Požar četiri nova slučaja zaraze, čekaju se rezultati za desetak zaposlenika

Na Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu otkrivena su četiri slučaja, doznaje Jutarnji.

Kako je kazao ravnatelj Instituta Dražen Jakšić za N1, osim zaposlenika koji je jučer javio da je zaražen, danas su otkrivena još dva zaražena zaposlenika, te dvoje studenata koji rade na nekim projektima na institutu.

'Informacije imamo od utorka popodne kada je potvrđen jedan covid pozitivan zaposlenik koji je u Institutu bio 5. lipnja, kasnije je razvio simptome i nije dolazio na posao. Nažalost, dijagnosticiran je tek ovaj utorak. S njim se čujem više puta na dan i bilo je problema doći do doktora, bio je i jedan neradni dan, neki liječnici nisu prihvaćali pacijente, mislim da je imao poteškoća u pristupu zdravstvenoj skrbi, ali u nedjelju je primljen u Zaraznu i u utorak je dobio pozitivan nalaz na covid. Stabilno je i želim mu brz oporavak', rekao je Jakšić u razgovoru za N1.

Pojasnio je i kako su iz Instituta odmah u utorak kontaktiratli epidemiološku službu, kojoj su poslali popis kontakata, te da su epidemiolozi testirali nekoliko zaposlenik od kojih se pokazalo da su na koronavirus pozitivna dva zaposlenika i dva studenta koji su radili na projektu. Dodao je i da ne zna kako se prvi zaposlenik zarazio, da je svih 80 zaposlenika Instituta poslano na rad od kuće te da će zgrad biti dezinficirana.

Na upit portala Dnevnik.hr, iz Instituta je ranije potvrđeno da je njihov djelatnik u utorak popodne javio da je dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus. Simptome je razvio još 5. lipnja i od tada nije dolazio na posao. Kazali su i da su prema preporukama epidemiologa popisani svi njegovi bliski kontakti. Ostali zaposlenici Instituta do kraja tjedna su upućeni na rad od kuće, a prostorije koje su koristili dezinficirat će se.