Hrvatski šumarski institut

Ispunjeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu izazvane potkornjakom

22.05.2020 u 16:29

Bionic
Reading

Splitska gradska uprava izvijestila je u petak da je dobila izvješće Hrvatskoga šumarskog instituta po kojem su ispunjeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode na Marjanu jer je iz te park-šume gotovo nestao potkornjak, zbog kojeg je ona u veljači 2019. i proglašena.

"Procjenom stanja šume odnosno broja zaraženih, mrtvih i zdravih stabala, zatim evaluacijom ulova iz feromonskih klopki te analizom regulatornih mehanizama populacije potkornjaka može se zaključiti kako je mediteranski potkornjak u fazi retrogradacije te su zadovoljeni uvjeti za ukidanje elementarne nepogode", najvažniji je dio zaključka u izvješću Hrvatskoga šumarskog instituta koje je potpisao Milan Pernek i koje je Grad Split danas zaprimio, navodi se u priopćenju.

Zahvati velikih sječa više nisu potrebni, ali se i dalje treba držati akcijskog plana koji je usmjeren prema snižavanju zaraženoga drvenog materijala, stoji u izvješću Šumarskog instituta.

Mjere zaštite provodit će se i ove godine te će se nakon toga ponovno procijeniti stanje. Doktor Pernek ističe važnost pošumljavanja te kako se treba koncentrirati na vraćanje šumske vegetacije uzgojnim mjerama ili sadnjom prikladnih vrsta na Marjanu, a Grad je s tim u vezi potpisao sporazum s Hrvatskim šumarskim institutom.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban 5. veljače prošle godine donio je odluku o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode epidemije mediteranskog potkornjaka u Park-šumi Marjanu te je poručio kako ne bi bilo dobro da se u toj šumi dogodi kataklizma.