NEZADOVOLJNI UMIROVLJENICI

'Ispravljene nepravde poništila je Kosoričina Vlada'

08.08.2011 u 12:35

Bionic
Reading

Političke stranke ne smiju kalkulirati s daljnjim zamrzavanjem mirovina jer će to umirovljenici znati prepoznati i na glasačkim mjestima, upozorili su iz umirovljeničkih udruga, podsjećajući HDZ i SDP da su 2000, odnosno 2003. poraženi na izborima jer su izgubili povjerenje umirovljenika

Matica umirovljenika, Sindikat umirovljenika te Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske zatražili su od Vlade i Sabora hitno ukidanje Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. Zahtijevaju ukidanje te zakonske odredbe s posljednjim danom lipnja jer ne vjeruju ni novom sazivu Sabora ni novom sastavu Vlade.

'Rečeno nam je da bi za ukidanje zamrzavanja mirovina, odnosno njihovo ponovno usklađivanje, trebalo najmanje 60 milijuna kuna, za što nema novca, a Sabor je navodno naložio da ne smije biti rebalansa proračuna. Tvrdimo da ima novca, samo treba preraspodijeliti proračunska sredstva', poručio je Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika.

Umirovljenici su upozorili da su mirovine već treću godinu zamrznute, dok plaće, a pogotovo cijene, rastu. Iako je prosječna mirovina od 2.157 kuna iz srpnja ove godine za samo 20 kuna niža od one iz istog mjeseca prošle godine, umirovljenici tvrde da su mirovine realno pale na najnižu razinu te je na njih pao najveći teret gospodarske krize

'Zahtijevamo da se mirovine usklađuju s rastom plaća i BDP-om. Mirovine bi bile veće najmanje 10 posto da su se usklađivale s rastom plaća u posljednjih 10 godina', ukazao je Vincek, dodajući da su 'mirovine pale na svega 39,75 posto prosječne plaće'.

Umirovljenici ogorčeni na Kosor

Umirovljenici su prokomentirali i nedavne izjave premijerke Jadranke Kosor po kojoj se stabilnost financijskog sustava ogleda i po tome što mirovine redovito stižu što su oni protumačili kako trebaju biti sretni što uopće dobivaju mirovine. 'U posljednje tri godine sve prethodno ispravljene nepravde prema nama anulirane su haračem, posebnim doprinosima i porezima. To je akcija sadašnje vlade', odgovorio je Ivan Nahtigal iz Sindikata umirovljenika.

Osim usklađivanja mirovina, umirovljenici zahtijevaju i uključivanje dodatka na mirovinu tzv. novim umirovljenicima u mirovinsku osnovicu. 'Nije neophodan rebalans proračuna, nego preraspodjela novca, a mi smo predložili nekoliko modela kako to učiniti. Neupitno je da ima novca, ali ne postoji volja i vladajući time sebi čine medvjeđu uslugu', napomenuo je Stjepan Krajačić, predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Iz umirovljeničkih udruga poručili su i da ih ne zanima politika, nego dobrobit trećine hrvatskog stanovništva, uz upozorenje da 51 posto umirovljenika ima primanja niža od 1.259 kuna, dok ih ukupno 80 posto mjesečno prima manje od 1.600 kuna

Na kraju medijske konferencije su čelnici Matice umirovljenika i umirovljeničkog sindikata, Josip Vincek i Stjepan Krajačić, potpisali i sporazum o suradnji u 14 točaka.