I BOGATI PLAČU

Ispovijesti žrtava zagrebačkih 'uspavljivača'

01.12.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Posljednjih šest mjeseci bogate zagrebačke obitelji strepe od provalnika 'uspavljivača'. Detalje pomno isplanirane pljačke kriminalaca iz inozemstva usudili su se ispričati samo malobrojni

Pljačkaši za koje se sumnja da su iz Srbije, Crne Gore, BiH ili da su albanskog porijekla provaljuju u kuće imućnih Zagrepčana, uglavnom u elitnom sjevernom dijelu Zagreba.

Uspavljuju pa pljačkaju

Anesteziolozi nisu otkrili ništa

Iako postoje čvrsti argumenti da su provalnici žrtve omamljivali nekim tajnovitim omamljivačem ili plinom, postoje i čvrsti kontraargumenti.

Anesteziolozi bi sigurno otkrili da su žrtve nečim omamljene ili uspavane. Tvrdi se i da bi provalnici imali probleme s doziranjem plina te da je tanka granica od omamljivanja do ubojstva, a provalnici bi i sami mogli biti pod utjecajem 'omamljivača'...

Pljačkaši svoje žrtve neko vrijeme prate kako bi upoznali njihove životne navike, a prije same pljačke promatraju njihove kuće, pa čak i prate koja se svjetla pale da bi znali gdje trebaju napasti.

U posljednjih šest mjeseci bilo je više pljački, a policija do danas obiteljima nije mogla ništa reći. Zna se samo da pljačkaši surađuju s lokalnim kriminalcima koji točno znaju koje obitelji imaju najvrednije slike i slično.

Ono što žrtve najviše plaši je sumnja da pljačkaši žrtve, prije ulaska u njihove domove, uspavaju. Naime, žrtve su dan poslije pljačke izrazito umorne. Sumnja se na plin ili nekakve omamljivače, ali to nije dokazano.

Bogate žrtve iz elitnih četvrti

Jedna od rijetkih koja se usudila o tome progovoriti je obitelj Korejzl. Danijel i Borna mladi su roditelji i žive na Šalati. Borna je unuk pokojnog Žarka Kraljevića, osnivača Diners Cluba Adriatic.

Njima su se pljačkaši ušetali u kuću oko 6.30 ujutro, a mladi bračni par nije zaključao ulazna vrata iako sumnjaju da su ih pljačkaši pokušali opljačkati tjedan prije toga oko jedan sat u noći.

Prošlog četvrtka pljačkaši su im uzeli ključeve obaju automobila, Audija Q7 i BMW 335 Cabrija, kojim su se odvezli. Ukrali su ženski nakit, dva ručna sata, Omega s dijamantima i Rado. Uzeli su novac, ali novčanik i kartice nisu. Iz Audija su zatim uzeli sportsku torbu Gucci, a šetajući se po kući ušli su i u sobu u kojoj je spavala jednogodišnja beba obitelji Korejzl.

Pljačku je vidjela i susjeda te rekla da su dvojica koja su ušla u kuću bila tamnije puti. Jedan je visok i star oko 30 godina, a drugi je bio obučen u crvenu jaknu.

Danijela Korejzl potvrđuje teoriju o uspavljivanju i kaže da joj je suprug dan nakon pljačke spavao pet sati poslijepodne, iako to nikada ne radi, a da je ona dva dana imala krvave oči.

Pratili ih u Grand Cherokee Jeepu

Supružnici Korejzl rekonstruirali su kako su ih nekoliko dana ranije pratili u Grand Cherokee Jeepu zlatne boje. Više puta se vozilo kretalo iza njih u vožnji gradom, a jednom ga je Danijela Korejzl primijetila i ispred svog ureda.

Sve to pokazuje da su provalnici analizirali živote svojih žrtava i njihov način života te da su se tek kasnije odlučivali na provale.

Opljačkani Kamenski, Bota, Pavasović-Visković, Smolec, Dodić...

U kuću poduzetnika Drage Kamenskog provalnici su upali još krajem svibnja. Ukrali su vrijedne satove i novčanik, ali opet nisu uzeli kreditne kartice.

U kuću su im provalili s terase u kuhinji, a nakon toga je Kamenski ugradio u kuću alarmne sustave, tako da se prilikom drugog pokušaja pljačke aktivirao alarm pa su provalnici pobjegli.

Kupuju se alarmi

Zbog učestalih pljački obitelji se sve češće odlučuju za postavljanje alarmnih uređaja koje, bez obzira na svoj imutak, dosad nisu imali.

Obitelj Korejzl je čak angažirala i zaštitare Sokol Marića da im čuvaju kuću.

Zlatko Marić za Nacional je izjavio da zna za provale, ali da se čudi što nitko ne djeluje preventivno.

Na sličan način provaljeno je i u dom Tomislava Bote, direktora tvrtke Trast. U njegovu kuću na Pantovčaku provalili su 24. rujna. Svi su ukućani spavali i nitko nije čuo provalnike.

Ukradeni su neki dokumenti i ključ Range Rovera kojim su se kasnije odvezli.

Pet dana kasnije provalnici su upali u stan poznatog odvjetnika Ljube Pavasovića-Viskovića na Šestinama i ukrali tri skupocjena sata, nešto novca i ključ BMW-a X6 koji su također odvezli.

Ipak, njegov je BMW nekoliko dana kasnije misteriozno vraćen. Dakle, ne zahvaljujući policiji.

Prije mjesec dana provaljeno je i u luksuznu kuću Vladimira Smoleca, većinskog vlasnika Digitela, na Zelengaju u Zagrebu. Ukrali su mu slike Ferdinanda Kulmera i Ede Murtića čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 tisuća eura. Uzeli su nešto gotovine i Porsche Cayenne.

Provalnici su opljačkali i poduzetnicu Biserku Fižulić, kao i Zlatka Dodića. Dodiću su ušli u kuću, uzeli novac i sat te pokušali ukrasti Porsche Carreru. Auto navodno nisu uspjeli odvesti jer nisu mogli pronaći ključeve od kapije.