STRAVA I UŽAS NA KORDUNU

Ispovijest socijalnog radnika o majci koja je podvodila kćeri

17.07.2012 u 12:43

Bionic
Reading

'Nije ona baš tako bešćutna. To što se dogodilo, ja sam uopće prvi put čuo za takvo što i nema čovjek riječi, ali kad se dođe kod nje, ona ima takav jedan odnos prema djeci... posebno prema ovoj mlađoj, vidi se nekakva briga. Hoću reći, ne stoji to da je u odnosu prema djeci i u ponašanju nekakva majka monstrum', komentirao je slučaj majke koja je podvodila svoje kćeri, od kojih je jedna maloljetna, socijalni radnik M. Ć. koji je tri godine bio službeno zadužen kao skrbnik za tu obitelj

Iako cijelo mjesto godinama bruji o tome, i od slučajnih prolaznika koje su novinari zatekli na ulici doznali su se gnjusni detalji poput cjenika njihovih usluga, socijalni radnik ništa nije znao, čak ni slutio, isto kao ni načelnik općine te policajci koji u blizini imaju postaju, i to godinama. Na pitanje nije li se makar moglo naslutiti da se toj djeci događa nešto grozno, odgovorio je: 'Ha, nije, čujte, ja mislim, ja sam pokrivam cijelu općinu, imam predmeta tri ili četiri puta više nego što bih trebao imati, jedna specifična situacija, puno je predmeta i slučajeva da bi čovjek sve mogao imati pod kontrolom i uvidom, tko što radi i gdje. Onaj je tamo 30 km daleko, onaj 50, imam preko 600 korisnika skrbi. Oni su bili na skrbi tri godine, primanja su im bila tisuću i parsto kuna, standardno za socijalu, plus jednokratna pomoć u robi, hrani i novcu. Jesam li ih obilazio? Nema tu obilaska, ljudi uglavnom dolaze k nama u kancelariju, ima obilazaka tu i tamo, za neku potrebu. Ako netko dojavi da je neka stara osoba ugrožena ili ako su maloljetnici ugroženi, ode se malo u obitelj, ali to je sve minimalno u odnosu kako bi trebalo biti', objasnio je socijalni radnik M. Ć. koji je tijekom razgovora inzistirao da mu se ne objavi ime, iako obavlja javnu odgovornu dužnost.

Svi su sad pametni. Strava je što se to dogodilo, bez daljnjeg. Ja sam ostao zapanjen i do zadnjeg trena sam se nadao da nije baš tako, ali ispostavilo se da je. Oni su došli iz Srbije iz izbjeglištva. Kad čovjek vidi sve ovo, možda se ona kao majka tim poslom bavila i tamo, pa je ovdje prenijela na njih', odgovorio je socijalni radnik na napomenu da je sve to ipak trajalo četiri godine i da su svi sve znali.

44-godišnjakinju majku iz pakla ŽDO Karlovac tereti da je 'od 2008. do lipnja 2012. s više osoba dogovarala pružanje seksualnih usluga za određene novčane iznose, a te usluge su pružale njene dvije kćeri'. Sudac istrage odredio joj je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela.

Logika njegove argumentacije je sljedeća: budući da on ništa nije znao, potpuno je razumljivo što od njega nije niti krenula pravna zaštita za žrtve tog stravičnog zločina. Kazao je da je policija postupala po 'nekoj prijavi sa strane, valjda'.

To se poklapa s izjavom jedne od sugovornica Jutarnjeg lista koja je rekla da je slučaj prijavila u gradu, jer više nije mogla gledati ignoriranje službi koje su se trebale brinuti o toj obitelji u samom mjestu.

Naime, osim spomenute susjede, reagirala je i škola. Primijetili su da se s njihovom učenicom nešto čudno događa. Doznaje se da su je vršnjaci nazivali kurvom i drugim pogrdnim imenima, a neki su ispisivali odvratne grafite sličnog sadržaja.

'Da, dobio sam od škole prijavu u vezi s nekom sumnjom. Bio sam u obitelji i obavio očevid' – priznao je socijalni radnik kad ga je novinar suočio s tim činjenicama.
Što je učinio? Ništa, jer kako kaže: 'Dalje je to trebalo prepustiti ovima u gradu! To više nije bila moja nadležnost. Mislim da je policija tada već bila upoznata s tim po onoj prijavi, pretpostavljam da su već poduzimali neke radnje da se prikupe dokazi', pojasnio je M. Ć.

Susjeda koja je rekla da je slučaj majčina podvođenja prijavila u gradu, nakon što je vidjela da u mjestu nitko ništa ne poduzima, spomenula je i da joj se, dok je kucala na vrata raznih službi, jedan službenik požalio da ne može pomoći kada i 'njegov šef koristi njihove seksualne usluge'.

Socijalni radnik tvrdi da ta optužba nema veze sa zdravim razumom.

Ni o čemu ništa ne zna ni načelnik te općine G. Đ. 'Ne znam, stvarno. Čini mi se da je jednom ona tražila neku jednokratnu pomoć, i to smo joj isplatili, ali sam je zatim vidio kako izlazi iz kladionice pa sam pomislio tko joj djecu hrani. Čuo sam da su je pritvorili zbog neke prostitucije. Ne znam ništa. Evo, bila je kod nas i tražila novac za put u Srbiju jer joj je, kao, majka umrla. Rekao sam da novca nema i dobro sam postupio jer sam poslije doznao da joj je majka živa', rekao je načelnik općine G. Đ.


U Ministarstvu socijalne politike i mladih kažu kako nisu imali nikakvih saznanja da se takvo što događa na terenu. Najavili su da će odmah stupiti u kontakt s nadležnim Centrom za socijalnu skrb, ispitati činjenice, procijeniti situaciju i otvoriti nadzor nad zakonitošću postupanja podružnice Centra socijalne skrbi kako bi se utvrdilo je li sustav zakazao u segmentu socijalne skrbi.