TVRDI DA SE POKUŠAO UBITI

Ispovijest lažnog bolesnika za kojeg je HNS prikupljao novac

26.09.2012 u 08:36

Bionic
Reading

Andrej Matotek iz Donje Dubrave tvrdi da se pokušao ubiti i nakon izbijanja afere. Kaže da ga je HNS iskoristio u kampanji. Na račun lažne bolesti dobio je 45.000 kuna

'Ostao sam sâm u svom kafiću. Zavezao sam si uže oko vrata i odgurnuo stolac. Počeo sam se gušiti i pao u nesvijest. No došao sam k sebi, dohvatio stolac i spasio se', ispričao je za 24sata Međimurac Andrej Matotek, koji je lagao da ima leukemiju i tako prikupio 45.000 kuna 'pomoći'.

Nakon što je za dlaku izbjegao smrt, kaže, ostao je ležati na podu do pet sati, kad ga je našla majka. Zajedno su sjedili u kafiću i plakali.

Načelnik općine Donja Dubrava, koji je organizirao sakupljanje pomoći, za Matotekovu prijevaru doznao je mjesec dana ranije. Rekao mu je da će sve proći u tišini te neka vrati novac.

'Onda je pozvao medije i na sva zvona me proglasio varalicom. To je bio pretežak teret za mene i mogao me stajati života', rekao je Matotek i dodao kako nije mislio da će izmišljena bolest uzeti toliko maha.

'U trenutku sam odlučio izmisliti bolest. Sve je brzo krenulo, organizacija koncerta bila je ishitrena, a je li to bilo nečije sakupljanje političkih bodova, ne znam. Uostalom, sâm sam si kriv za sve', rekao je Matotek.

Odselio se iz svojega kraja, u koji će se vratiti kad spere ljagu sa svog imena. HNS, koji je organizirao akciju, protiv Andreja je podignuo kaznenu prijavu.

'Osude li me, novac neću uplatiti HNS-u, nego humanitarnoj zakladi', rekao je kroz suze.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine HNS je organizirao sakupljanje novca za liječenje teško bolesnog ugostitelja Andreja Matoteka (30). HNS-ovci su bili toliko sretni i ponosni na 45.000 kuna koje su prikupili da je u Donju Dubravu pohitao i sam Radimir Čačić, kojem je Andrej u znak zahvale darovao sliku.

Ovaj prevarant je uvjerio i mještane i HNS da je obolio od akutne mijeloične leukemije. Svako malo bi dolazio u općinu fotokopirati dokumente, pa bi pričao da je teško bolestan. Jadao im se na teške kemoterapije i skupa putovanja u Zagreb. Općinski načelnik Marijan Varga, ujedno i sadašnji savjetnik u Ministarstvu gospodarstva, sa stranačkim kolegama HNS-ovcima inicirao je akciju da se mladiću pomogne. Na priredbi su novac prikupljali aukcijom darovanih predmeta.

Priča je mjesecima kasnije doživjela preokret. Taj je mladić prvog prosinca policiji prijavio lažnu provalu u svoj kafić i aparat za igru u kojem je nedostajalo 192.000 kuna. Tada je počelo šuškanje da nije bolestan jer je normalno živio i radio. Mještani su primijetili da je kupio namještaj, motor i još neke skuplje stvari. Sve je kulminiralo prije nekoliko dana kad su ga općinski čelnici 'stisnuli', pa je priznao da nije bolestan.