DOGOVOR SELJAKA I MINISTRA

Isplata šteta za sušu nema, ali stižu zaostali poticaji

16.08.2012 u 18:11

Bionic
Reading

Zaostali poticaji u iznosu 400 milijuna kuna, koji su poljoprivrednim proizvođačima trebali biti isplaćeni do 30. lipnja, bit će na njihovim računima u iduća tri tjedna, isplata poticaja za novu proizvodnu godinu počet će već u siječnju, a država se planira odreći svog dijela prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta. Takve su najave rezultat dogovora ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)

Ministar Tihomir Jakovina i predstavnici poljoprivrednika ugroženih sušom sastali su se kako bi pronašli rješenje za rješenje problema prouzročenih višemjesečnim nedostatkom kiše i temperaturama koje su u nekim dijelovima Hrvatske dosegnule i više od 40 stupnjeva.

Seljacima je još jednom ponovljeno kako su proračunska sredstva namijenjena poljoprivredi u ovoj godini ograničena na 'nešto manje' od četiri milijarde kuna i da u to nisu ukalkulirane stavke s kojih bih se pokrile štete od suše. Država, po tome, neće moći intervenirati izravnim uplatama za štete, ali će to uraditi na drugi način.

'Do sada smo za poticaje isplatili 2,3 milijarde kuna. Ostalo je još 400 milijuna kuna i tu ćemo obvezu podmiriti u iduća tri tjedna. Zahtjevi za iduću proizvodnu godinu bit će puno ranije obrađeni, pa ćemo već krajem godine imati cjelovit prikaz obaveza prema poljoprivrednim proizvođačima. Već u siječnju bit ćemo spremni za isplatu potpora', najavio je ministar Jakovina.

Na taj će način, kako je obećao, poljoprivrednicima biti pomognuto u snižavanju troškova pripreme proizvodnje. Po njemu, sredstva za potpore bit će na razini ovogodišnjih, odnosno 2,7 milijardi kuna

Uskoro i s osiguravateljima na temu suše

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je i susret s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi se s njima postigao dogovor o 'osmišljavanju paketa koji će dostatno pokriti osiguranje protiv svih potencijalnih izazova i problema u poljoprivrednoj proizvodnji'.

Kad su podaci o poskupljenju hrane u pitanju, a neki su proizvodi poskupjeli i prije suše, rješenje vidi u tome da 'proizvodimo više, bolje, kvalitetnije, jeftinije'. 'Ako aludirate na promjenu stope PDV-a na hranu, radimo analize i simulacije učinaka mogućeg smanjenja. To je nešto što ne možemo primijeniti u nekoliko tjedana. Kad vidimo s kojim proizvodima i na koji način to možemo uraditi, idemo u proceduru', rekao je ministar Jakovina.

'S ministrom financija Slavkom Linićem usuglasio sam prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja zakupa i koncesije za poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, odnosno 25 ili 50 posto koji kao prihod idu u državni proračun. Očekujem, apeliram i molim jedinice lokalne samouprave da se na isti način odreknu svog dijela prihoda i pomognu poljoprivrednicima', rekao je ministar Jakovina.

Predsjednik HPK Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo rezultatima sastanka, ponavljajući kako se seljacima ugroženim sušom 'može pomoći i da se ne dira u državni proračun, jer su svjesni u kakvom je stanju država'.

'Uz najavu isplate zaostalih poticaja u iduća tri do četiri tjedna, dobili smo i obećanje da iznos poticaja za iduću godinu neće biti umanjivan i da će većina biti isplaćena u siječnju. Pratit ćemo tijek suše, jer smo svjesni izuzetno teške situacije u kojoj su se našli stočari te će rješavanje njihovih problema biti predmet budućih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede', najavio je Brlošić.

Ministar Jakovina obećao je predstavnicima HPK redovite mjesečne sastanke u službenoj formi. Ukoliko iskrsne neki novi problem i bude potrebe, to će biti i češće. Osim problema stočara, najavljeno je i kako će se uskoro razgovarati i prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.