AFERA KAMIONI

Ispitani svjedoci nisu teretili Rončevića i Bačića

05.02.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Nitko od trojice svjedoka saslušanih danas na zagrebačkom Županijskom sudu nije teretio bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegovog pomoćnika Ivu Bačića koje je USKOK optužio da su u tzv. 'aferi kamioni' zlouporabili položaj i ovlasti te državni proračun oštetili za više od deset milijuna kuna.

Stručni suradnik MORH-ovog povjerenstva za nabavku vozila Rudolf Klicper posvjedočio je na suđenju Rončeviću i Bačiću da MAN-ovi kamioni koji su po cijeni bili jeftiniji od Ivecovih nisu udovoljavali tehničkim karakteristikama natječaja.

Klicper je na pitanje Rončevićeve obrane rekao da MAN po natječajnoj dokumentaciji nije zadovoljavao tražene uvjete jer je bio nosivosti 4,3 tone, a standardizirano gorivo F-34 mogao je koristiti uz dodatke i postupak koji treba obaviti ovlašteni serviser.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić stavila je primjedbu na Klicperov iskaz ocjenjujući ga proturječnim i neistinitim. Član povjerenstva Željko Kešić rekao je da se tražilo da kamioni budu nosivosti pet tona i da rabe gorivo F-34, a misli da je većina ponuđača zadovoljavala tehničke karakteristike.

Odgovarajući na pitanje predsjednice Sudskog vijeća Jasne Smiljanić, Kešić je rekao da bi povjerenstvo kao neodgovarajuću ocijenilo ponudu ako bi se radilo o kamionu nosivosti, primjerice 4,5 tona.

Voditelj MORH-ovog povjerenstva Milan Sučić rekao je da je na natječaju 2004. najpovoljniju cijenu dala jedna tvrtka koja nije dostavila tražene tehničke podatke, a zatim 'Man Importer', 'Eurokamioni' i tvrtka zastupnik mercedesa.

Sučić je objasnio da su kriterij nabave bili najniža cijena, udovoljavanje tehničkim karakteristika te uvjeti ponuđača vezani uz solventnost i poslovnu sposobnost. Misli da je povjerenstvo zaključilo da su svi ponuđači, osim jednog, zadovoljili tehničko-taktičke uvjete.

Sučić tvrdi da ni od koga pa ni od ministra Rončevića nije dobio nikakve sugestije oko izbora i donošenja mišljenja. Jedan od članova povjerenstva problematizirao je sudjelovanje tvrtke 'Man Importera', tvrtke kćeri 'Auto Hrvatske' koja je, kaže Sučić, bila u sudskom sporu s MORH-om.
Nakon uvida u ponude povjerenstvo je prestalo s radom jer je utvrdilo da nema dovoljno novca i da je potrebno revidirati zahtjev za nabavu i kupiti manje vozila.

USKOK tereti Rončevića i Bačića da su od tvrtke 'Eurokamioni' izravnom pogodbom kupili 39 vojnih kamiona marke Iveco za 34,4 milijuna kuna, iako su za 10,2 milijuna kuna bili skuplji od najniže cijene koju je natječajem ponudio 'Man Importer'.

Suđenje se nastavlja 10. veljače, kad će biti saslušani Tomislav Ramčić, Velimir Marović i Damir Milković.