HRVATSKI NARKO LANAC

Išli u Brazil po nogometne talente, a vratili se s 365 kg kokaina

Bionic
Reading

U splitskom zatvoru na Bilicama već 21 mjesec se nalazi 42-godišnji Petar Ćosić zvani Šarac i još petorica njegovih kompanjona čiju skupinu USKOK tereti da su iz Brazila u Europu od 2010. do uhićenja u svibnju 2011. godine prošvercali 12,8 milijuna eura vrijedne pošiljke kokaina. Petar Ćosić je rodom iz Cebare kod Tomislavgrada, nadimak Šarac je dobio u Domovinskom ratu kao specijalac u ATP Lučko

Osim u Zagrebu imao je adresu i u Pragu gdje je radio menadžerske poslove prodaje nogometaša zajedno sa svojim rođakom Manuelom Vulićem koji također ima adresu u Češkoj. Često je Ćosić putovao u Brazil tražiti nogometne talente, od kojih nijedan nije završio na ovim prostorima. Poslije se vidjelo da je razlog čestog putovanja bio narudžba kokaina.  U međunarodnoj akciji 'Dogma' čiji je pokrovitelj i glavni provoditelj bila američka DEA u suradnji sa španjolskom, crnogorskom i našom policijom te srpskom BIA-om, Petar je zajedno s bratom Antom uhićen 19. svibnja 2011. na zagrebačkom području.

Tu su ubrzo uhićena još dva njihova suradnika Manuel Vulić (27) zvani Manči i Vlatko Šoš (33). Nekako u isto vrijeme u Splitu je 'pao' pomorac Stanislav Knežević (51) zvani Stanko, a u Zadru Sergio Rimanić (40). Njih petorica se nalaze i dalje u splitskom zatvoru i čekaju suđenje, dok je Rimaniću godinu dana nakon uhićenja pritvor ukinut i suđenje čeka na slobodi. Ostala četvorica članova skupine koju je USKOK optužio fizički nikada nisu izručena Hrvatskoj, pa će im se na Županijskom sudu u Splitu suditi u odsutnosti. Zadranin Đorđe Fistrić (42) zvani Đoko i Osječanin Nebojša Erkman koji ima boravište u španjolskom gradu Lerida, uhićeni su 2011. nešto prije svojih hrvatskih kompanjona u španjolskom gradiću Cullera u blizini Valencije nakon što su preuzeli pošiljku s oko 365 kilograma kokaina čiju je dopremu brodom organizirala Ćosićeva skupina.

Obojica se trenutno nalaze u zatvoru u Barceloni i čekaju izručenje Hrvatskoj. Dvojica koja čine mozak ove krijumčarske piramide kokaina su slovenski državljani Šaćir Lucević (36) zvani Šaćko i Darijan Ješovnik (27), te ih Republika Slovenija ne može izručiti Republici Hrvatskoj. U njihovu slučaju tužiteljstvo je zbog pravne procedure zatražilo da im se sudi u odsutnosti. Javnost zanima zašto suđenje na Županijskom sudu u Splitu ovoj skupini nikako da počne?

Optužnica protiv desetorice iz ove priče je podignuta 17. svibnja 2012. samo nekoliko dana prije isteka roka od godine dana koliko je zakonski maksimum za podizanje optužnice u predmetima USKOK-a. Sedam mjeseci nakon toga trebalo je tročlanom Optužnom vijeću USKOK-a Split da optužnicu potvrdi, te je tek od 25. siječnja ove godine postala pravomoćna. No nakon toga se žale odvjetnici optuženih. Odvjetnik prvooptuženog Petra Ćosića Ljubo Pavasović Visković nam je rekao: 'Ja sam se žalio na produžavanje pritvora svome klijentu!', a doznajem da su to učinili i drugi odvjetnici smatrajući da su dokazi izvedeni i da ne stoje teze tužiteljstva o 'posebno teškim okolnostima kaznenog djela' zbog kojih se moj klijent ne može braniti sa slobode kao i Zadranin Sergio Rimanić, piše Slobodna Dalmacija.

Odvjetnici optuženih, kako doznajemo, čekaju suđenje spremni na pobijanje nekih stavki iz optužnice. Rimanić, konkretno tvrdi da nije znao ništa o trgovanju kokainom već je samo svom rođaku Đorđu Fistriću napravio uslugu kad mu je pomogao gumeni gliser prevesti s Raba u Španjolsku. Tužiteljstvo, koliko je poznato, nije pronašlo dokaz, a ni kontakt između njega i ostale devetorice suoptuženih za dilanje ukupno više od tone kokaina, no ipak ga optužnica tereti za pomaganje u izvršenju kaznenog djela.