U EUROPU S HRVATSKOM?

Island podnosi zahtjev za članstvom u EU

16.07.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Islandski parlament prihvatio je u četvrtak, nakon višednevne burne rasprave, vladin prijedlog da zemlja podnese zahtjev za članstvom u Europskoj uniji

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik zaproširenje Olli Rehn pozdravili su u četvrtak odluku islandskog parlamenta opodnošenju zahtjeva za članstvom u Europskoj uniji.

Povjerenik Rehn je u više navrata rekao da bi Island vrlo brzo mogaozavršiti pregovore, jer kao član Europskog ekonomskog prostora provodi okodvije trećine europskog zakonodavstva, te da bi punopravnom članicom mogaopostati istodobno s Hrvatskom.

Podnošenje zahtjeva za kandidaturu u EU poduprla su 33 islandska zastupnika, 28 ih je glasovalo protiv, a dva su bila suzdržana. Glasovalo se nakon višednevne burne rasprave o tom pitanju. Vladi su trebala 32 glasa za prihvaćanje prijedloga.

Zelenim svjetlom parlament je u četvrtak otvorio put da se Island potkraj srpnja službeno kandidira za članstvo u EU. Članstvo u Europskoj uniji snažno je zagovarala premijerka Johanna Sigurdardottir, koja je u travnju pobijedila na prijevremenim izborima raspisanima zbog financijskog sloma u početku godine.

Island je prva zemlja koja je bankrotirala pod udarom svjetske krize. Ako članice Europske unije pozitivno odgovore na zahtjev i nakon pristupnih pregovora, Island će članstvo u EU potvrditi raspisivanjem referenduma.

Po najnovijim anketama 62,1 posto od 330 tisuća stanovnika Islanda zagovara pristup Uniji. Predsjednik parlamentarnog odbora za europska pitanja Arni Thor Sigurdsson izjavio je da bi pristupni pregovori mogli početi u veljači sljedeće godine, referendum bi mogao biti održan u početku 2012., a kao godina ulaska u Uniju navodi se 2013.