ZBOG KRIZE

Island će krunu zamijeniti kanadskim dolarom?

17.05.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Island bi kao rješenje za svoje ekonomske probleme mogao uskoro zamijeniti nacionalni valutu krunu za kanadski dolar. 'Kako bi podignuo na noge svoju zamrznutu ekonomiju i oslobodio građane striktne kontrole nad novcem u sovjetskom stilu, Island bi trebao zrakoplov pun kanadskih dolara', smatraju islandski ekonomisti

'Dolari bi divno stali u mali avion, ali bismo se trebali pobrinuti da se na izgubi na putu od Kanade do Islanda', kazao je Heidar Gudjonsson, investicijski menadžer i ravnatelj Iceland’s Centre for Social and Economic Research. On je zajedno s profesorom financija sa Sveučilišta Island Ársællom Valfellsom bio u utorak u Torontu, kako bi pustio probni balon u kanadsku javnost za ovaj prijedlog, koji bi trebao izvući iz recesije dugovima opterećenu nordijsku državu zamjenom krune za dolar. Island je 2008. godine teško pogodila financijska kriza koja je njihovu nacionalnu valutu krunu učinila gotovo bezvrijednom. Kako bi spriječili odljev bogatstva iz zemlje, Islanđani već četvrtu godinu žive pod strogom kontrolom tijeka kapitala.

Gudjonsson kaže da mu za putovanje iz Reykjavika u Kanadu dopušteno da sa sobom ponese samo 2.570 dolara za putne troškove. 'Kontrole su jače nego što su bile u istočnoj Europi za vrijeme komunizma', kazao je Gudjonsson za National Post. Islanđani su ujedinjeni u mišljenju da trebaju napustiti krunu, ali vladajuću socijaldemokrati žele euro, dok se oporbena Napredna stranka zalaže za kanadski dolar. Osim ove dvije valute, još su u igri i norveška kruna i američki dolar, ali prema Gallupovu istraživanju, naklonost prema kanadskom dolaru sve je veća, posebno jer u toj zemlji živi 200 tisuća ljudi islandskog porijekla, više nego igdje na svijetu.

Gudjonsson smatra da bi Kanada mogla profitirati i na način da bi nakon Islanda i Grenland mogao slijediti njihov put, a time bi im se otvorila vrata resursima bogatoga Arktika. 'Umjesto jedne zemlje, u Arktičkom vijeću bi tada čak tri zemlje koristile kanadski dolar', kaže Gudjonsson.