TERORIZAM U TADŽIKISTANU

Islamski radikali ubili 23 vojnika u zasjedi

20.09.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Tadžikistanske su vlasti u ponedjeljak izvijestile kako su za ubojstvo najmanje 23 njihova vojnika u napadu iz zasjede u blizini granice s Afganistanom odgovorni islamistički ekstremisti, prenosi Reuters

Glasnogovornik ministarstva obrane Faridun Mahmadalijev izjavio je kako su 'teroristički čin' izveli ekstremisti povezani s bivšim plemenskim vođama koji su se borili protiv vladinih snaga tijekom građanskog rata devedesetih.

'Oni su plaćenici Pakistana, Afganistana i Čečenske Republike te pod krinkom svete muslimanske vjere pokušavaju pretvoriti Tadžikistan u područje na kojemu će voditi ratove. Dvadesettrojica vojnika, među kojima i neki dužnosnici ministarstva obrane i nacionalne garde, ubijeni su u nedjelju u dolini Rašt', rekao je Mahmadalijev.

Tadžikistan, sekularna, ali i većinski muslimanska zemlja koja dijeli 1.340 km dugu granicu s Afganistanom, bori se protiv sve snažnijih islamističkih radikala te je samo tijekom ove godine uhitila i zatvorila više od stotinu pripadnika zabranjenih ekstremističkih skupina.