PALESTINA I IZRAEL

Islamski džihad protiv produljenja primirja

16.12.2008 u 12:35

Bionic
Reading

Palestinski radikalni pokret Islamski džihad izjavio je u utorak da se protivi produljenju primirja s Izraelom koje istječe 19.prosinca

'Primirje s neprijateljem ne dopušta nam da ostvarimo svoje ciljeve i ugrožava interese našeg naroda', priopćio je Islamski džihad.

 

'Pozivamo sve palestinske skupine da odbace (primirje) i da se usredotoče na sredstva za suprotstavljanje cionističkim planovima', navodi skupina i dodaje da si daje za pravo odgovoriti na svaki izraelski napad 'svim mogućim sredstvima'.

 

Izraelski vojnici ubili su u utorak jednog pripadnika Islamskog džihada na okupiranoj Zapadnoj obali i upozorili su na moguće vojne akcije u Gazi nakon što su militanti u znak odmazde izvršili raketne napade.

 

Palestinski očevici i snage sigurnosti izjavili su da su izraelski vojnici ubili pucali na militanta ispred jedne trgovine nedaleko od grada Jenina te da je on preminuo od ozljeda na putu za bolnicu.

Izraelska vojna glasnogovornica rekla je da su vojnici namjeravali uhititi navedenog militanta, osumnjičenog za zavjeru s ciljem izvršavanja napada, i da su otvorili vatru na njega jer je počeo bježati. U toj su akciji uhićena 22 palestinca.

 

Islamski džihad odgovorio je na ubojstvo svog pripadnika ispaljivanjem pet raketa na Izrael, a Izrael je nakon toga zatvorio sve granične prijelaze s Gazom i otkazao planiranu dostavu humanitarne pomoći području pod blokadom.

 

Izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio je da se izraelska vojska 'ne boji poduzeti akciju u Gazi, ali se i ne žuri s poduzimanjem operacije u Gazi'.

 

'Na mir ćemo odgovoriti mirom, ali ako situacija bude to zahtijevala onda ćemo djelovati', rekao je Barak novinarima.