HAMNEI SMIRUJE IRANCE

'Islamska Republika ne vara na izborima'

19.06.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u svojoj propovijedi petkom u Teheranu da je 'narod izabrao koga je želio' za predsjednika Irana i da nije bilo prijevare na prošlotjednim predsjedničkim izborima, javljaju svjetske agencije

ZAGREB - U propovijedi koju je održao na teheranskom sveučilištu, iranski vrhovni vođa istaknuo je da su 'izbori održani 12. lipnja potvrdili povjerenje naroda u islamsku vlast', zahvaljujući iznimno visokom odazivu birača od 85 posto, javlja France Presse.

Hamnei je kazao da 'neki pristaše kandidata moraju znati da Islamska Republika ne vara' i odbacio je svaku mogućnost prijevare zato što je 'razlika u glasovima bila 11 milijuna', javlja dpa.

'Kako se može izvesti prijevara s 11 milijuna glasova?', zapitao se Hamnei, natuknuvši da se protivi prosvjedima i da neće prihvatiti nikakve 'nezakonite inicijative'.

Hamnei je tijekom govora napomenuo kako su stajališta ponovno izabranog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada bliža njegovim stajalištima.

Vrhovni iranski vođa pozvao je na smirivanje prosvjeda i na potrebu da iransko revolucionarno društvo postigne 'mir u duši', budući da je 'pravi put teško pronaći ako je čovjek uznemiren'.

Usto je upozorio da neprijatelji Irana udaraju na temelje islamskog društva sumnjajući u vjerodostojnost rezultata izbora.

'Neprijatelji Irana udaraju na zakonitost islamskog društva postavljajući pitanja o izborima i o njihovoj vjerodostojnosti prije i poslije glasovanja', kazao je Hamnei, a prenio je Reuters.

U propovijedi u kojoj već tradicionalno obrađuje vjerske teme, ajatolah nije izravno govorio o prosvjedima. Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti Ahmadinedžada kako sluša Hamneijev govor.

Nakon objave rezultata izbora u subotu, oporba koju predvodi Mir Husein Musavi, glavni Ahmadinedžadov protukandidat koji traži održavanje novih izbora, svakodnevno organizira prosvjede na gradskim ulicama koji su u ponedjeljak izmakli kontroli, pa je jedna osoba poginula, a sedmero je ozlijeđeno u sukobima.