odbrojavanje

Islamska država živi svoje posljednje dane u istočnoj Siriji

14.02.2019 u 10:59

Bionic
Reading

Islamska država (IS) živi svoje posljednje dane u istočnoj Siriji gdje je protiv te džihadističke skupine u njezinu zadnjem uporištu počela ofenziva navodi u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR)

Sirijske demokratske snage (SDF), milicija čiju jezgru čine kurdski borci, počele su uz pomoć Sjedinjenih Država ofenzivu kako bi protjerale IS iz sela Baghuz, zadnjeg područja koje je još pod njihovom kontrolom u istočnoj pokrajini Deir el-Zur.

"Daeš (arapski akronim za IS) živi svoje posljednje dane u području u kojem se njegovi elementi sada skrivaju među civilima kako bi se zaštitili", rekao je čenik SOHR-a Rami Abdel-Rahman.

"Sada su skriveni u logorima u poljoprivrednoj regiji na istočnoj obali rijeke Eufrat", rekao je.

Zapovjednik SDF-a, Adnan Afrin, rekao je kako se čini da su ostaci IS-a odlučni pružati otpor do kraja.

"U protekla dva dana, Daeš se koristio ženama kao bombašicama samoubojicama kako bi zaustavio napredovanje ofenzivnih snaga i usporio naše kretanje", rekao je Afrin.

SDF-u pomaže međunarodna koalicija predvođena SAD-om izvodeći intenzivne zračne udare, navodi SOHR.

Radikalna skupina IS još ima svoje uporište u sirijskoj pustinji sjeverno od grada al-Sukhne, nekih 50 kilometara od Deir el-Zura.

Sirijski Kurdi igrali su ključnu ulogu u ratu protiv IS-a i oslobodili su najveći dio teritorija koji je IS okupirao u Siriji od 2014.