POBJEDA KRAJNJE DESNICE

Islamofobi dobili izbore u Nizozemskoj

05.03.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Nizozemska slobodarska stranka (PVV) Geerta Wildersa osvojila je najviše glasova na lokalnim izborima u Almereu. Stranka koja naziva islam opasnom religijom, a Kuran uspoređuje s 'Mein Kampfom', u Almereu je osvojila 21,6 posto glasova. Radnička stranka, pobjednica na prethodnim izborima, osvojila je 17,6 posto. U Den Haagu je PVV bio drugi, iza Radničke stranke

PVV je osnovan 2006 godine. Lani je na izborima za Europski parlament dobio 16,7 posto, a na lokalnima je prvi put. Wildersu je zbog govora mržnje zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, dok je u Nizozemskoj optužen za diskriminaciju i prijeti mu dvogodišnji zatvor.

Nizozemska koalicijska vlada raspala se prije dva tjedna i u lipnju će se održati parlamentarni izbori. Građani prosvjeduju noseći marame, a mnogi su užasnuti predviđanjima o pobjedi slobodnjaka i na državnoj razini.

Zbog bojkota drugih stranaka pitanje je hoće li slobodnjaci, unatoč najvećem broju glasova, sudjelovati u gradskoj vlasti Almerea. I još važnije, ako dobiju vlast, hoće li ostvariti svoje prijetnje uperene protiv stranaca i muslimana.