SUDAN

Islamistima smrtna kazna zbog ubojstva Amerikanca

12.10.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Sudanski sud osudio je u ponedjeljak na smrtnu kaznu vješanjem četiri mlada islamista proglašena krivima za ubojstvo američkog diplomata i njegova sudanskog vozača 2008.

"Ubojstvo osobe je nezakonito prema islamskom zakonu i sudanskom pravu", izjavio je sudac Said Ahmed al-Badri na sudu u sjevernom Kartumu. John Granville (33) koji je radio u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i njegov vozač Abdel Rahman Abas (40) ubijeni su mecima u svojem automobilu 1. siječnja 2008. Sud u sjevernom dijelu Kartuma donio je u lipnju presudu o krivici četvorice mladih islamista i osudio ih na smrt vješanjem.

No, presudu je u kolovozu poništio prizivni sud i zatražio od prvostupanjskog suda da nanovo odredi kazne optuženicima. U Sudanu obitelj žrtve mora reći sudu želi li pomilovati osuđenike, traži li novčanu naknadu ili zahtijeva smrtnu kaznu. Obitelj sudanskog vozača prvo je odabrala smrtnu kaznu. U pismu sudu obitelj Johna Granvillea također se odlučila za smrtnu kaznu, ali je dokument u lipnju odbacio sud koji je izrekao kazne isključivo na temelju zahtjeva sudanske obitelji.

Obitelj sudanskog vozača potom je izrazila želju da se krivce amnestira što je dovelo do poništenja kazni ali ne promjene presude o krivnji već izrečene protiv njih.

U autoriziranu pismu, prevedenom na arapski i pročitanom u nedjelju na sudu, majka Johna Granvillea zatražila je smrtnu kaznu za četvoricu muškaraca proglašenih krivima za ubojstvo njezina sina.