KULTUROCID

Islamisti uništavaju svetišta u Timbuktuu

30.06.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Pripadnici malijske islamističke skupine Ansar Dine, povezane s al-Kaidom, u subotu su uništili mauzoleje u drevnom trgovačkom gradu Timbuktuu koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, rekli su svjedoci

Uništavanje se događa samo četiri dana nakon što je UNESCO prihvatio zahtjev Malija da Timbuktu uvrsti među ugroženu svjetsku baštinu nakon što su u travnju separatisti i islamistički pobunjenici zauzeli dvije trećine sjevera zemlje.

'Već su potpuno uništili mauzolej Sidi Mahmuda (Ben Amara) i dva druga. Rekli su da će nastaviti cijelog dana i uništiti svih 16', rekao je telefonom malijski novinar Yeya Tandina, govoreći o 16 najvrijednijjih gradskih grobnica lokalnih svetaca.

'Naoružani su i lokacije su okružili vozilima. Stanovnici samo bespomoćno gledaju', rekao je i dodao da islamisti trenutno nose pijuke u mauzolej Sidi El Mokhtara, još jednog cijenjenog lokalnog sveca.

'Izgleda da je to izravna reakcija na odluku UNESCO-a', rekao je telefonom dužnosnik iz Timbuktua Sandy Haidara, potvrdivši uništavanje.

Otkako su u travnju sa sjevera Malija potisnute vladine snage, Ansar Dine i druge islamističke skupine povezane s al-Kaidom islamskog Magreba ostvarile su nadmoć nad slabije naoružanim tuarezima čiji je cilj sekularna, neovisna država na sjeveru Malija.

Ansar Dine zagovara strogu provedbu šerijata, islamskog zakona, u cijeloj zemlji a svetišta u Timbuktuu smatra neislamskim izrazom lokalnog sufijskog ogranka islama.