uganda

Islamisti se prerušili u goste i podmetnuli bombu pod stol kafića, jedna osoba poginula

25.10.2021 u 06:26

Bionic
Reading

Jedna je osoba poginula, a tri su ranjene u napadu bombom na bar u glavnom gradu Ugande za koji je odgovornost preuzela militantna skupina Islamska država. Bomba je eksplodirala u subotu navečer u baru na periferiji Kampale, usmrtivši 20-godišnju konobaricu i ranivši troje ljudi od kojih je dvoje u kritičnom stanju, objavila je policija

Napadači su se prerušili u goste, naručili hranu i piće i potom podmetnuli eksplozivnu napravu u plastičnoj vrećici pod stol, koja je eksplodirala nekoliko trenutaka nakon što su otišli, rekao je navodi glasnogovonik policije Fred Enanga.

Istražitelji su na mjestu eksplozije pronašli čavle i metalne predmete, što upućuje na zaključak da ju je izazvala improvizirana eksplozivna naprava, dodao je Enanga.

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina Islamska država, objavivši u priopćenju u nedjelju na kanalu Telegram da su njezini pripadnici detonirali eksplozivnu napravu u baru u kojem se okupljaju "članovi i špijuni križarske ugandanske vlade".

Predsjednik Ugande Loweri Museveni objavio je na Twitteru da je posrijedi teroristički čin, obećavši da će uhvatiti počinitelje.

Bomba je podmetnuta tjedan dana nakon što je britanska vlada upozorila britanske državljane da će "teroristi vrlo vjerojatno pokušati izvesti napade" u Ugandi, savjetujući im da budu oprezni na javnim mjestima, uključujući restorane i barove, navodi BBC. 

Godine 2010. somalijska islamistička militantna skupina al Shabaab ubila je u napadu bombom u Kampali 74 ljudi, poručivši da kažnjava Ugandu zbog slanja vojske u Somaliju, podsjeća Reuters.