LOŠE VIJESTI

Islamisti favoriti na parlamentarnim izborima u Maroku

24.11.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Četiri mjeseca nakon referenduma kojim su prihvatili novi ustav, Marokanci su u petak pozvani na parlamentarne izbore na kojima se velikom uspjehu nada islamistička stranka Pravde i razvoja (PJD), ohrabrena pobjedom srodne joj stranke Enahde na nedavnim izborima u Tunisu

U nedostatku izbornih anketa u Maroku, agencija AFP prenosi ocjene stručnjaka koji predviđaju da će PJD, vodeća oporbena stranka s 47 zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta od 395 mjesta, u petak osvojiti dovoljno glasova da prvi put uđe u vladu.

Neki predviđaju da bi PJD mogao izbiti na prvo ili drugo mjesto, a frankofoni tjednik Tel Quel na naslovnici piše 'Maroko će biti islamistički'.

Druge dvije jake stranke su Istiklal (Neovisnost) koju vodi premijer Abas al-Fasi te Nacionalno neovisno okupljanje, koje je predsjednik ministar gospodarstva Salahedin Mezuar.

Izbori su ispit za 'Pokret 20. veljače' koji se spontano javio u vrijeme Arapskog proljeća.

Taj pokret, zatim ljevica i mladi ljudi koji mjesecima u velikim gradovima prosvjedima traže temeljite društveno-političke reforme, pozivaju na bojkot izbora i kažu da neće glasovati jer se 'izborima ništa ne mijenja u toj zemlji'.

Maroko je i 2007. imao vrlo nizak odziv upisanih birača, samo 37 posto.

Bez obzira na ishod izbora koje će u petak nadzirati 4.000 stranih i domaćih promatrača, Maroko će biti drukčiji zbog ustavne reforme koju je kralj donio odgovarajući na mirne prosvjede u jeku Arapskog proljeća.

Bitna novost ustava koji su Marokanci prihvatili na referendumu 1. srpnja jest da premijera imenuje stranka pobjednica izbora te da odsad veće ovlasti imaju parlament i premijer. U takvu kontekstu nejasno je kakvi će sada biti odnosi kralja i premijera.

Sjevernoafrička islamska zemlja od gotovo 32 milijuna stanovnika, Maroko je jedna od rijetkih arapskih država (osim izvoznica nafte) koja će u 2011. imati velik rast od 4,6 posto prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda. Istodobno je muči visoka nezaposlenost od 31,4 posto mladih ljudi. Da bi stvorio 300.000 radnih mjesta svake godine Maroko bi trebao imati rast od šest posto, drže stručnjaci.

Sa 5,5 milijarda eura u 2010., turizam je glavni izvor prihoda, a slijede zarade koje marokanski iseljenici šalju u domovinu te fosfati kojih je Maroko jedan od vodećih izvoznika.