DOMIŠLJATI ARGENTINCI

Iskopali tunel i opljačkali banku

04.01.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Grupa lopova, a kamere su snimile barem trojicu, upala je u nedjelju 2. siječnja u trezor banke u samom centru Buenos Airesa, i to kroz tunel koji su sami iskopali i pritom opljačkali, kako se neslužbeno doznaje, oko 6,5 milijuna dolara

Ekipa je zakupila poslovni prostor jedne napuštene zubne ordinacije na prometnoj aveniji Cabildo, u kvartu Belgrano, u glavnom argentinskome gradu, i kopala tunel dužine 25 metara i na dubini od 5 metara, prošavši ispod internetskog bara, to jest lokala s telefonskim govornicama i jedne poznate gostionice, sve do banke u koju su upali, prema zapisima kamera, u zoru 31. prosinca. Prema podacima općine, akcija kopanja tunela je mogla početi otprilike prije pola godine.

Alarm koji je registrirao njihovu aktivnost oglasio se više puta. Jednom je čak policija ušla u trezor, ali lopovi su još bili u akciji kopanja tunela. Policija je zaključila da se alarm oglašava zbog restauracijskih radova u susjednoj gostioni pa nisu reagirali ni kada je alarm pozvao na uzbunu na dan krađe. Odnosno, policija je došla do banke, ali su vrata bila čvrsto zaključana, a stražar nije bio ništa primijetio pa su lopovi mogli slobodno djelovati.

Dužnosnici banke su kazali da je provaljeno u 140 od 1408 sefova, koliko ih banka ima, ali da je i to za banku 'velik udarac'. Nije pritom sigurno jesu li pljačkaši izveli savršenu krađu (kopali su paralelno tunelu podzemne željeznice da i na taj način prevare alarm čestim vibracijama) jer su snimljeni sigurnosnim kamerama na ulici, nepokrivena lica, kako nose plijen do obližnjega vozila u poslijepodnevnim satima nedjelje.